Gazpacho – hiszpańska zupa z pomidorów i ogórków
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Gazpacho to hiszpański aromatyczny chłodnik na bazie pomidorów i ogórków. Jest lekki i pyszny, a co najważniejsze nie trzeba tu nic gotować – wystarczy 15 minut i możecie rozkoszować się tą letnią, pyszną zupą.
Gazpacho – składniki:
- 6 dojrzałych pomidorów – obranych
- 2 świeże ogórki – obrane
- 2 pieczone papryki
- 2 kromki czerstwego lub suchego chleba
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki soku pomidorowego lub pół słoika przecieru rozcieńczonego wodą
- sól
- pieprz
- 6 łyżek dobrej oliwy
- 5 łyżek octu z białego wina
- Do podania grzanki z chleba i kilka listków bazylii.
Gazpacho – przepis
- Wstawić do piekarnika 2 papryki polane oliwą na 180 stopni na około 15 minut – dodanie pieczonej papryki podkreśla smak, można użyć surowej jeśli bardzo się spieszymy ale gorąco polecam wersje z pieczoną papryką.
- Miksujemy blenderem pomidory, ogórki, jedną cebulę, czosnek, upieczoną paprykę i sok pomidorowy.
- Warto dodać 2-3 kromki chleba – zagęszczą zupę, ale też dodadzą magicznego smaku – gazpacho z chlebem jest po prostu lepsze.
- Dodajemy oliwy, soli, pieprzu i octu winnego do smaku.
- Serwujemy gazpacho z grzankami i liśćmi bazylii.
Ten hiszpański chłodnik ma bardzo długą tradycję – jak wiele kultowych potraw wywodzi się z kuchni biedaków. Obecnie tę zupę można kupić w każdym hiszpańskim markecie – jest zapakowana w karton i wygląda jak sok. Gazpacho jest też w hiszpańskich McDonaldsach. W Polsce, aż tak łatwo nie jest – trzeba się trochę namęczyć, ale nie oszukujmy się – znacie łatwiejszą zupę?