Gazpacho

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Gazpacho to tradycyjne hiszpańskie danie, które idealnie sprawdza się w gorące letnie dni. To orzeźwiające zimne zupa warzywna, która jest pełna smaku i witamin. Przygotowanie gazpacho jest bardzo proste i nie wymaga gotowania. Jest to idealna opcja dla osób poszukujących lekkiego i zdrowego posiłku.

Gazpacho – składniki

  • 1 kg pomidorów (można użyć również pomidorów koktajlowych)
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego (można użyć również soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • opcjonalnie: krople tabasco lub papryczka chili dla dodatkowego pikantnego smaku

Gazpacho – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj warzywa: umyj pomidory, ogórka, papryki i cebulę. Obierz czosnek.
  2. Pomidory, ogórka, papryki, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Włóż pokrojone warzywa do blendera lub miksera.
  4. Dodaj oliwę z oliwek, ocet winny, sól, pieprz i cukier.
  5. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
  6. Jeśli chcesz dodać pikantnego smaku, dodaj kilka kropli tabasco lub posiekaną papryczkę chili.
  7. Przełóż gazpacho do lodówki i pozostaw na minimum 2 godziny, aby dobrze się schłodziło.
  8. Serwuj gazpacho w miseczkach lub kieliszkach, udekorowane świeżymi ziołami lub kawałkami warzyw.
  9. Możesz również dodać kilka kostek lodu do każdej porcji, aby jeszcze bardziej schłodzić danie.

Gazpacho jest idealne jako przystawka lub lekki obiad w gorące letnie dni. Możesz podać je z chrupiącym chlebem lub grzankami. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *