Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

polska

Zupa ogórkowa to wykwintne danie, które, choć proste w przygotowaniu, zawsze cieszy podniebienia. Dzięki dodatkowi kiszonych ogórków, zyskuje niepowtarzalny, kwaskowaty smak, który wyśmienicie komponuje się z głębią smaku bulionu. W tym przepisie pokazuję, jak przyrządzić pyszną, domową zupę ogórkową z kiszonych ogórków.

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków – składniki

Będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1,5 l bulionu (wołowego lub drobiowego)
  • 5 dużych kiszonych ogórków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 ziemniaki
  • Sól, pieprz do smaku

Alternatywne składniki:

  • 2 łyżki śmietany do podania (opcjonalnie)
  • 1 łyżka natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków – przepis krok po kroku

  1. Przygotowujemy bulion: Na początku podgrzewamy bulion w garnku. Jeśli masz więcej czasu, możesz przygotować własny bulion z wołowiny lub drobiu.
  2. Smażymy cebulę: Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy do zezłocenia.
  3. Dodajemy ogórki: Do cebuli dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Dusimy razem przez około 5 minut.
  4. Przygotowujemy ziemniaki: W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
  5. Łączymy składniki: Do bulionu dodajemy ziemniaki i gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy cebulę z ogórkami.
  6. Robimy zasmażkę: Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, dodajemy mąkę. Smażymy na małym ogniu, aż mąka zacznie się rumienić, potem dodajemy trochę bulionu, mieszamy, aż zasmażka stanie się gładka, i dodajemy do zupy.
  7. Doprawiamy: Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
  8. Podajemy: Podajemy gorącą zupę, można posypać natką pietruszki i dodać łyżkę śmietany na wierzch.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *