Zupa klopsowa z ziemniakami i koperkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Zupa klopsowa – to prosta, tania i niesamowicie smaczna zupa – jeśli nie chce się Wam obierać włoszczyzny, walczyć z dodatkami – a jednak macie ochotę na pożywną i pyszną zupę polecam zupę klopsową, lekko kwaśną, do której doskonale pasuję tłuczone ziemniaki. Wystarczy około 40 minut i zupa będzie gotowa – najlepsze mięso do klopsow to chude mielone wieprzowo – wołowe (oczywiście najlepiej mielić samodzielnie).

Zupa klopsowa z ziemniakami i koperkiem – składniki:

  • 800 gramów mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula (zeszklona do dodania do klopsów)
  • bułka tarta – 4 łyżki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • vegeta, kostka rosołowa lub bulion do gotowania klopsów około 2,5 litra
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki mąki
  • małe opakowanie kwaśnej śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • pół kg ziemniaków (do podania osobno)

Zupa klopsowa z ziemniakami i koperkiem – przepis

  1. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, dodać do mięsa mielonego. Dodać do mięsa bułkę tartą, sól i pieprz oraz jedno jajko. Uformować klopsiki wielkości piłeczek do ping-ponga 😉
  2. Do wrzątku z kostką rosołową lub vegetą, a najlepiej do bulionu dodać uformowane pulpeciki i gotować około 15 minut.
  3. W tym samym czasie osobno ugotować ziemniaki na puree, później wystarczy doprawić je odrobiną masła lub mleka.
  4. Ugotowane klopsy wyłowić a bulion bo ich gotowaniu zagęścić mąką, śmietaną i zakwasić sokiem z cytryny, dodać koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem – zupa powinna być kwaśna a la żurek.
  5. Dodać do zupy klopsy i podgrzać całość. Obok podać tłuczone ziemniaki, można też dodać je do zupy.

Smak zupy klopsowej można podkręcić odrobiną chrzanu, zamiast ziemniaków mogą być grzanki – zupa jest wspaniała, prosta i sycąca – idealny na jesienny, chłodny wieczór.

3/5 - (7 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *