Fritata z ziemniakami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Fritata czyli omlet z gotowanymi lub podsmażanymi ziemniakami – idealne danie na śniadanie, które ma postawić nas na nogi i dać energię na cały dzień. Idealna jako tania, szybka i oryginalna przekąska imprezowa. Fritata jest też super patentem na zrobienie porządku w lodówce bez marnowania i wyrzucania jedzenia – nie ważne co podleci – wszystko do fritaty się nada.

Fritata z ziemniakami – składniki

  • 5 jajek
  • 2 średnie ziemniaki uprzednio ugotowane (mogą być gotowane w mundurkach)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 kiełbaska chorizzo lub 20 plasterków cienkiej, pikantej salami (opcjonalnie boczek lub każda kiełbasa)
  • 1 czerwona chili (jeśli kiełbasa nie jest przeraźliwie ostra)
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy lub oleju
  • dodatkowo: czerwona papryka, zielona fasolka, pomidor, cokolwiek lubicie i macie

Fritata z ziemniakami – przepis

Ziemniaki w mundurkach ugotować i ostudzić – w idealnym świecie mamy jakieś resztki ziemniaków z poprzedniego dnia, należy pokroić kartofle w plasterki grubości około 1 cm, następnie podsmażyć na złocisty kolor na odrobinie oliwy.

Ziemniaki zdjąć z patelni, na którą należy dodać cebulę pokrojoną piórka, plasterki chili i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć do zrumienienia się składników. Oczywiście zachęcam do inwencji twórczej i eksperymentowania ze składnikami.

Na patelnię dodać ziemniaki i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

W misce rozmieszać widelcem 5 jajek, następnie zalać nimi składniki na patelni. Smażyć na średnim ogniu 3-4 minuty – gdy poczujecie, że omlet jest podsmażony z jednej strony – obróćcie go używając dużego talerza, na który wyłożycie fritatę – następnie smażyć kolejne 3 minuty.

Omlet serwować pokrojony w trójkąty, jeśli lubicie ser, możecie dodać potarty ser razem z jajkami, będzie dodatkowym, ciągnącym się dodatkiem.

Pikantna, wyraźna i oryginalna fritata to pyszne i tanie danie.

4.4/5 - (7 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *