Fritata z ziemniakami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Fritata czyli omlet z gotowanymi lub podsmażanymi ziemniakami – idealne danie na śniadanie, które ma postawić nas na nogi i dać energię na cały dzień. Idealna jako tania, szybka i oryginalna przekąska imprezowa. Fritata jest też super patentem na zrobienie porządku w lodówce bez marnowania i wyrzucania jedzenia – nie ważne co podleci – wszystko do fritaty się nada.
Fritata z ziemniakami – składniki
- 5 jajek
- 2 średnie ziemniaki uprzednio ugotowane (mogą być gotowane w mundurkach)
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 kiełbaska chorizzo lub 20 plasterków cienkiej, pikantej salami (opcjonalnie boczek lub każda kiełbasa)
- 1 czerwona chili (jeśli kiełbasa nie jest przeraźliwie ostra)
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- łyżka oliwy lub oleju
- dodatkowo: czerwona papryka, zielona fasolka, pomidor, cokolwiek lubicie i macie
Fritata z ziemniakami – przepis
Ziemniaki w mundurkach ugotować i ostudzić – w idealnym świecie mamy jakieś resztki ziemniaków z poprzedniego dnia, należy pokroić kartofle w plasterki grubości około 1 cm, następnie podsmażyć na złocisty kolor na odrobinie oliwy.
Ziemniaki zdjąć z patelni, na którą należy dodać cebulę pokrojoną piórka, plasterki chili i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć do zrumienienia się składników. Oczywiście zachęcam do inwencji twórczej i eksperymentowania ze składnikami.
Na patelnię dodać ziemniaki i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
W misce rozmieszać widelcem 5 jajek, następnie zalać nimi składniki na patelni. Smażyć na średnim ogniu 3-4 minuty – gdy poczujecie, że omlet jest podsmażony z jednej strony – obróćcie go używając dużego talerza, na który wyłożycie fritatę – następnie smażyć kolejne 3 minuty.
Omlet serwować pokrojony w trójkąty, jeśli lubicie ser, możecie dodać potarty ser razem z jajkami, będzie dodatkowym, ciągnącym się dodatkiem.
Pikantna, wyraźna i oryginalna fritata to pyszne i tanie danie.