Barszcz biały z ziemniakami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Barszcz biały to delikatna wielkanocna zupa gotowana na zakwasie z mąki pszennej razowej. Ja nie mam predyspozycji do hodowania zakwasu dlatego używam sprawdzonego zakwasu z butelki. Uwielbiam biały barszcz z suszonymi grzybami, które czynią go niesamowitym.

Barszcz biały z ziemniakami – składniki

Składniki na około 3-4 litry barszczu białego

  • Świeże chude żeberka wieprzowe – 500-600 gramów
  • 2-3 kiełbasy białe
  • włoszczyzna
  • 5-6 suszonych grzybów np. czarnych łepków czyli podgrzybków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach (wszystkiego po 4-6 sztuk)
  • sól
  • majeranek
  • gęsta śmietana 18% – 200 ml
  • kilka łyżek chrzanu do smaku
  • barszcz biały w butelce – 2 -3 sztuki
  • ugotowane na pół twardo jajka
  • gotowane ziemniaki

Barszcz biały z ziemniakami – przepis

  1. Do dużego garnka wrzucamy umyte żeberka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Po 3-5 minutach gotowania wylewamy wodę, myjemy żeberka, jeszcze raz zalewamy czystą wodą, zagotowujemy i zmniejszamy ogień, tak żeby wywar gotował się na wolnym ogniu.
  2. W osobnej misce zalewamy gorącą wodą suszone grzyby (100 ml wody) i odstawiamy do namoczenia się na 10-15 minut.
  3. Dodajemy do wywaru umytą i obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach, namoczone grzyby z wodą oraz sól. Gotujemy na wolnym ogniu przez 50-60 minut. Następnie dodajemy białą kiełbasę i gotujemy kolejne 20 minut.
  4. Białą kiełbasę i żeberka wyjmujemy z wywaru i odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Z wywaru wyjmujemy również warzywa – możemy je użyć do innego dania, nie będziemy już ich potrzebować do zupy.
  6. Do zupy wlewamy zakwas na barszcz biały i zagotowujemy na bardzo małym ogniu. Doprawiamy zupę majerankiem, pieprzem mielonym, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz solą do smaku.
  7. Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy chrzanem. Podajemy z ugotowanymi na pół twardo jajkami i gotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
3.6/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *