Ramen – tradycyjna japońska zupa

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ramen przepis na wspaniały japoński rosół z masą aromatycznych dodatków. Ramen to klarowny, delikatny, słodko-słony długo gotowany rosół. Sekretem jest dodanie długo redukowanej cebuli z sosem sojowym i ryżowym winem, która dodaje koloru i lekkiej słodyczy tej rozgrzewającej zupie. Uwielbiam ramen ze jego delikatność, która w kontraście z chrupiącymi i wyrazistymi dodatkami gra jak mało co.

Ramen – składniki

  • 2 spore kawałki wołowiny z kością (warto zostawić kawałek surowego antrykotu, żeby później dodać go do gorącej zupy)
  • kilka porcji rosołowych z kurczaka (2-3) lub 10 skrzydełek
  • 3 cebule
  • 1 spora marchew
  • 8 plastrów imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 grzybów shitake (najlepiej suszonych)
  • pieprz w kulkach
  • sól do smaku do dodania na koniec gotowania

Przyprawa do dodania na koniec:

  • 10 cebulek dymek (zostawcie szczypior do dodania na surowo do zupy)
  • 100 ml sosu sojowego (najlepiej jasnego japońskiego)
  • 100 ml wina ryżowego, sake lub wytrawnej sherry
  • 50 ml wody
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • szczypta soli

Dodatki do zupy wrzucane do talerza z gorącą zupą:

  • makaron ramen lub inny dobry makaron (gdy nie mam w domu japońskiego makaronu zdarza mi się użyć nawet spaghetti, dobry będzie też makaron mee)
  • cieniutko pokrojona miękka wołowina (np. surowy antrykot)
  • wodorosty wakame (uważajcie z ilością bo wrzucone do gorącej zupy nabierają masy;)
  • paski wodorostów nori (idealnie podkręcają smak)
  • szczypior
  • surowa cebula
  • jajko na twardo
  • kiełki fasoli mung
  • podsmażone grzyby shitake lub np. boczniak (lekka profanacja ale będzie idealnie pasował)
  • pędy bambusa z puszki, które podkreślą słodycz zupy
  • kapusta pak-choi
  • odrobina chilli
  • olej sezamowy, olej chilli, odrobina proszku dashi (ekspresowy bulion rybny), sos sojowy i oczywiście przyprawa do ramen – duszona cebula z sosem sojowym, winem ryżowym i cukrem.

Ramen – przepis

  1. Mięso z kośćmi (wołowinę i kurczaka) umyć i zagotować w niewielkiej ilości zimnej wody – pogotować 5 minut, odlać wodę i opłukać mięso. Teraz przystępujemy do właściwego gotowania – zmieniamy wodę, dolewamy około 3 litry zimnej wody i gotujemy na małym ogniu około 20 minut – w międzyczasie tworząc smakową bazę.
  2. Imbir, 2 cebule, rozgnieciony czosnek kroimy w plasterki i powoli dusimy na małym ogniu około 20 minut – chodzi o wydobycie głębi smaku z imbiru i czosnku, słodyczy cebuli bez przypalania. Ważne – minimalny ognień i cierpliwość tutaj zaczyna się tworzyć smak tej magicznej zupy. Podsmażone składniki dodać do zupy i gotować powoli kolejną godzinę.
  3. Następnie dodać marchew i 1 całą cebulę w łupinie, 6 suszonych grzybów shitake i kilka kulek pieprzu.
  4. Gotujemy powoli kolejną godzinę – tak tak ramen to zupa dla cierpliwych. Na koniec można doprawić odrobiną soli. Warto zupę schłodzić i zdjąć cały tłuszcz – ja jestem raczej niecierpliwa i po 3 godzinach gotowania marzę już tylko o wielkiej porcji gorącej zupy.

Sos do przyprawienia zupy:

  • 10 pokrojonych w plastry dymek poddusić na odrobinie oleju, następnie zalać mieszaniną sosu sojowego, wina ryżowego, cukru, soli i odrobiny oleju sezamowego. Całość smażyć do momentu, aż odparuje połowa płynu. Ja dodaję tę przyprawę już do talerza z zupą – ale możecie też wlać ją do bulionu.
  • Pozostaje już tylko ugotować makaron i jajko, posiekać wołowinę, szczypior, chilli i cebulę, przygotować wakame, nori, kiełki, olej chilli, olej sezamowy i co tam jeszcze lubicie.
  • Dodatki zależą tylko od Was – można dodać grillowaną pierś z kurczaka, ulubione warzywa i co tylko chcecie.
  • Udekorować zupę solidną porcją dodatków i rozkoszować się najwspanialszą zupą na świecie.
ramen
Ramen
4.7/5 - (7 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *