Mazurek wielkanocny – tradycyjna receptura

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

1 godz. 00 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

20

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Polska

Mazurek czyli tradycyjne Wielkanocne ciasto. Słodkie, chrupiące i niesamowicie pyszne. Przepis jest idealny – Jagna, która go upiekła zrobiła furorę wśród gości – to ciasto zniknęło najszybciej. Kruchy spód, nadzienie z masy kajmakowej, a całość polana gorzką czekoladą – idealnie zrównoważony smak i konsystencja. Kolejną zaletą tego wspaniałego ciasta jest łatwość i czas przygotowania – do dzieła.

Mazurek wielkanocny – składniki

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki
    125 g masła
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    1/2 szklanki cukru brązowego

Masa kajmakowa:

  • 1/3 szklanki złotego syropu albo miodu ( ja użyłam miodu)
  • 800g mleka skondensowanego słodzonego
  • opcjonalnie 125g masła

Polewa:

  • 200 g gorzkiej czekolady z 2/3 łyżeczkami oleju lub masła

Mazurek wielkanocny – przepis

  1. Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu: masło należy roztopić w rondelku, do miski wrzucić mąkę, wiórki kokosowe i brązowy cukier, następnie zalać składniki roztopionym masłem i wymieszać.
  2. Powstałą masą wylepić dno foremki ok. 20X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( do większej formy będzie trzeba dorobić ciasto) . Piec aż ciasto zyska złoty kolor (15-18 minut) w temp 180 st.
  3. Masa kajmakowa: mleko skondensowane, miód i masło umieścić w rondelku i podgrzewać ok. 30-40 min na niewielkim ogniu aż masa zacznie gęstnieć, mieszać co jakiś czas.
  4. 2 prostsza metoda to gotowanie mleka słodzonego w puszkach – ok. 2-3 godziny i wymieszanie ich z miodem. Można też kupić gotową masę kajmakową.
  5. Wylać masę na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na 20 minut lub do momentu, w którym masa kajmakowa zgęstnieje i stanie się złoto-brązowa, powstaną pierwsze bąble. Wystudzić, następnie włożyć do lodówki na ok 2h.
  6. Polewa: roztopić czekoladę z olejem lub masłem – najlepiej w kąpieli wodnej. Gdy masa kajmakowa przestygnie można polać ją pyszną czekoladową polewą.
  7. Mazurek ozdobić migdałami, lukrem, orzechami, skórką pomarańczową lub suszonymi owocami np. morelami.
CZYTAJ  Kruche ciasteczka maślane
mazurek
Mazurek wielkanocny

 

4.1/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

2 komentarze

  1. Moje ulubione wielkanocne ciasto ! Spróbuję tak ładnie przyozdobić jak to udało się Jagnie, sama wypróbowałam już innego przepisu i wyszedł rewelacyjnie, był kruchy i słodki, a jak się komponował podczas spotkania na kawę z przyjaciółkami 🙂 wszystkie chciały ode mnie przepis :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *