Galaretka z kurczaka – tradycyjna receptura

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

Galaretka z kurczaka to pyszna przekąska nie tylko świąteczna. Podpowiadam ja przygotować pyszną, klarowną i delikatną galaretę drobiową. Przede wszystkim mięso warto podgotować przez pięć minut i zmienić wodę w garnku, dzięki temu pozbędziemy się mętnej wody. Ja zawsze gotuję rosół na galaretę z dużą ilością włoszczyzny. Do galaretki można dodać marchew, pietruszkę, jajko i jeśli ktoś lubi zielony groszek.

Tradycyjna galaretka z kurczaka – składniki

  • 3 spore uda z kurczaka (lub inne dowolne części)
  • włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • żelatyna (zgodnie z przepisem na opakowaniu)
  • opcjonalnie:
  • jajko gotowane na twardo
  • marchewka i groszek
  • do podania:chrzan, cytryna lub ocet

Tradycyjna galaretka z kurczaka – przepis

  1. Mięso kurczaka umyć i zagotować w niewielkiej ilości wody. Gotować uda około 5 minut – następnie wypłukać, zmienić wodę i zagotować ponownie (ja na tym etapie obieram skórę – dzięki temu galaretka jest mniej tłusta).
  2. Po 30 minutach gotowania dodać ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Gotować do miękkości warzyw i mięsa.
  3. Przyprawić rosół solą, pieprzem (opcjonalnie vegetą). Bulion powinien smakować jak dobry rosół – to kolejny sekret udanej galaretki z kurczaka.
  4. Bulin przelać przez gęste sito do innego naczynia (warto przecedzić rosół kilka razy – galaretka będzie bardziej klarowna). Następnie doprawić żelatyną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Mięso obrać i ułożyć na dnie naczynia, w którym będzie galaretka. Dodać marchewkę, natkę pietruszki – opcjonalnie jajko, groszek i co tam jeszcze lubicie.
  6. Delikatnie zalać bulionem z żelatyną i czekać, aż stężeje.
  7. Podawać z sokiem z cytryny, octem lub chrzanem.
2.6/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *