Łazanki z grzybami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Łazanki z grzybami – składniki

  • 500g łazanek
  • 300g świeżych grzybów (np. pieczarek lub borowików)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Łazanki z grzybami – przepis krok po kroku

  1. Na początku, przygotuj wszystkie składniki. Łazanki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
  2. Grzyby umyj, osusz i pokrój w plastry lub kawałki.
  3. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj.
  4. W dużym garnku rozgrzej masło i olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu aż będą miękkie i lekko złociste.
  5. Dodaj grzyby do garnka i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną i puścią sok.
  6. Wlej bulion warzywny do garnka i dodaj suszone zioła, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje nieco.
  7. Dodaj śmietanę kremówkę do sosu i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
  8. Na koniec, dodaj ugotowane łazanki do garnka z sosem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  9. Podawaj gorące łazanki z grzybami posypane posiekaną natką pietruszki.

Łazanki z grzybami to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Smak grzybów w połączeniu z kremowym sosem i aromatycznymi ziołami sprawia, że to danie jest niezwykle aromatyczne i sycące. Spróbuj sam i delektuj się smakiem Łazanek z grzybami!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *