Karp smażony – tradycyjna potrawa

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

35 min.

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Polska

Karp smażony to wybitne danie pod warunkiem, że odpowiednio usmaży się rybę. Wybierajcie jak najmniejsze karpie – będą znacznie smaczniejsze. Jeśli upolowaliście jednak karpia olbrzyma namoczcie pokrojoną rybę w mleku (co najmniej przez godzinę) nada daniu delikatnego smaku, a karp nie będzie smakował jeziorem. Karp smażony to nie tylko wigilijne danie, można go szybko przygotować na każdą okazję, ale w wigilię i tak smakuje najlepiej.

Karp smażony – składniki

  • filety ze skórą lub dzwonka świeżego karpia
  • mąka
  • masło klarowane lub ewentualnie olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • mleko – do moczenia karpia (opcjonalnie)

Karp smażony – przepis

  1. Jeśli kupiliście karpia w całości to należy go oczyścić, obskrobać łuski (łuski karpia zachowajcie na szczęście) oraz umyć i osuszyć dokładnie. Karpia w całości najłatwiej podzielić na dzwonka krojąc w poprzek dużym ostrym nożem. Należy to zrobić energicznie ale z wyczuciem, żeby się nie pokaleczyć ani za bardzo nie męczyć z karpiem.
  2. Jeśli karp jest duży i jest ryzyko, że może pachnieć mułem jeziornym namoczcie go w mleku przed smażeniem.
  3. Gotowe, osuszone dzwonka należy dokładnie posolić oraz popieprzyć i obtoczyć w mące.
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło – na zwykłym maśle nie polecam smażyć gdyż za szybko się pali i karp wyjdzie niesmaczny, za to masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia ryb. Karpia smażymy około 3-5 minut z jednej i drugiej strony, aż do uzyskania smakowitej złocistej chrupiącej skórki.
  5. Karpia polecam podawać ze świeżym pieczywem i plastrem cytryny do skropienia.

Doskonale komponuje się z innymi wigilijnymi daniami np. pasztecikami.

3.5/5 - (15 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *