Ogórki małosolne
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
-
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Na ogórki małosolne każdy ma swój własny przepis – mam i ja:) Lubię gdy jest w nich dużo czosnku i chrzanu, aromat kopru i odpowiednia ilość soli. Ogórki powinny być świeże, twarde i nie za duże. Ja zazwyczaj planując małosolne wybieram się na bazarek – gwarantuję, że takie ogórki gruntowe są 100 razy lepsze od tych marketowych. Są twarde, jędrne i zachowują swój wyjątkowy, świeży smak.
Ogórki małosolne – składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- zestaw do kiszenia zawierający:
- chrzan
- czosnek pół główki
- koper
- liście chrzanu
- 2 płaskie łyżki grubej soli na litr wody
Ogórki małosolne – przepis
Ogórki trzeba porządnie umyć, poukładać w słoiku z czosnkiem, chrzanem i koprem, następnie zalać wodą z solą. Jeśli jesteście niecierpliwi zalejcie ogórki gorącą wodą, jeśli jesteście bardzo niecierpliwi ponacinajcie końcówki ogórków w krzyżyki i zalejcie je wrzątkiem – będą gotowe nazajutrz:)
Ogórki małosolne kojarzą mi się z wakacjami i często nie mogę się ich doczekać.
Uwielbiam zawozić cały słój ogórków np. na grilla czy imprezę ogrodową – po pierwsze: wnosi się w „przygotowania” jakiś wkład, po drugie: nie znam nikogo kto nie lubi ogórków małosolnych, po trzecie: można sobie bazkarnie siedzień i pić piwko – tłumacząc się: przecież też przygotowałam imprezę;)
To idealne warzywo do dań z grilla, pasuje smak, nie trzeba ich obracać na grillu i nie więdną tak szybko jak sałata w upalny dzień.