Frittata ze szparagami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Frittata ze szparagami – składniki

  • 6 jajek
  • 1 pęczek szparagów (można zastąpić szpinakiem lub brokułami)
  • 1 cebula
  • 100g sera żółtego (można użyć dowolnego ulubionego sera)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki mleka
  • Sól i pieprz do smaku

Frittata ze szparagami – przepis krok po kroku

  1. Na początku należy umyć i oczyścić szparagi. Usunąć zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki.
  2. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek i dodać posiekaną cebulę. Smażyć aż cebula będzie miękka i lekko zrumieniona.
  3. Dodać pokrojone szparagi do cebuli i smażyć przez około 5 minut, aż staną się miękkie.
  4. W międzyczasie w misce roztrzepać jajka z mlekiem. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Do jajek dodać usmażone szparagi i cebulę. Wymieszać, aby składniki się połączyły.
  6. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Wlać mieszankę jajeczną na patelnię i równomiernie rozprowadzić.
  7. Smażyć frittatę na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż spód zetnie się i zacznie się delikatnie rumienić.
  8. Na wierzch frittaty posypać startym serem żółtym.
  9. Przykryć patelnię pokrywką i kontynuować smażenie przez kolejne 5 minut, aż ser się roztopi i frittata będzie dobrze ścięta.
  10. Podawać gorącą lub letnią, pokrojoną na kawałki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *