Jaki miód jest najzdrowszy?
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Nie od dziś wiadomo, że miód należy do najzdrowszych produktów, po które warto sięgać. Tym bardziej, że jest powszechnie dostępny. Na rynku możemy jednak znaleźć wiele różnych rodzajów miodów, co sprawia, że osoby, które nie mają doświadczenia ze spożywaniem tego produktu często nie wiedzą na jaki miód warto się zdecydować. Wychodząc naprzeciw ich potrzebom przygotowaliśmy krótki artykuł, w którym możesz znaleźć odpowiedź na pytanie – jaki miód jest najzdrowszy?
Czym jest miód?
Teoretycznie wszyscy doskonale wiemy czym jest miód – to słodki produkt, który możemy wykorzystać do słodzenia potraw, napojów czy deserów, który pochodzi od pszczół. Czym jednak tak właściwie jest miód? Mówiąc najprościej, jest to gęsta substancja słodząca produkowana przez pszczoły miodne (Apis mellifera) z nektaru kwiatów. Nektar ten poddawany jest procesowi fermentacji i suszenia. Pszczoły wytwarzają enzymy, które przekształcają nektar w mniej wilgotną i bardziej trwałą substancję, jaką jest miód. Woda zawarta w nektarze jest odparowywana, co sprawia, że miód staje się gęsty i lepki.
Właściwości zdrowotne miodu
Chyba każdy z nas chociaż raz w swoim życiu słyszał o tym, że miód jest produktem, który może pozytywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Wśród właściwości, którymi charakteryzuje się ten produkt wymienić możemy:
- działanie antybakteryjne: miód zawiera naturalne związki, które sprawiają, że działa jak naturalny antybiotyk;
- łagodzenie dolegliwości dolnych dróg oddechowych: miód jest częstym składnikiem leków na ból gardła i kaszel, ponieważ posiada składniki, które doskonale łagodzą uczucie drapania, suchości i podrażnienia dróg oddechowych;
- bogactwo witamin i minerałów: miód zawiera różne witaminy, takie jak witamina C, witamina B6, niacyna i kwas foliowy, oraz minerały, wśród których wymienić możemy żelazo, potas i wapń;
- wzmacnianie odporności: w produkcie tym znajdziemy przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i wspierają układ odpornościowy organizmu;
- pozytywny wpływ na układ trawienny: miód ma lekko kwaśny odczyn pH, co może pomagać w trawieniu, jest także stosowany w leczeniu problemów żołądkowych, takich jak zgaga czy niestrawność.
Rodzaje miodów i ich cechy
Istnieje wiele rodzajów miodów, które różnią się między sobą kolorystyką, konsystencją czy smakiem. Co więcej, poszczególne rodzaje miodów charakteryzują się również nieco innymi właściwościami. To właśnie z tego powodu wiele osób zastanawia się, który miód jest najzdrowszy. Przyjrzyjmy się nieco bliżej poszczególnym rodzajom miodów:
- miód wielokwiatowy: to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych gatunków miodu. Jak sama nazwa wskazuje powstaje z nektaru zbieranego z różnych roślin. Wyróżnia się delikatnym słodkim smakiem oraz działaniem przeciwalergicznym, wzmacniającym organizm i układ odpornościowy.
- miód rzepakowy: posiada jasnożółty kolor oraz zapach, który przypominać może nam kwiaty tej rośliny. Wśród jego cennych właściwości wymienić możemy przede wszystkim wsparcie funkcjonowania wątroby, nerek, trzustki, żołądka czy dwunastnicy. Jest także bogatym źródłem potasu.
- miód lipowy: posiada ciemniejszy kolor oraz zdecydowanie bardziej wyrazisty smak, może być nawet lekko szczypiący. Doskonale sprawdza się w przypadku przeziębien i grypy, ponieważ działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, wykrztuśnie i napotnie.
- miód spadziowy: jest bardzo ciemny oraz ma wyrazisty smak i aromat. Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Nazywany jest nawet naturalnym antybiotykiem.
Skąd brać zdrowy miód?
Jak widzimy, trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie: który miód jest najzdrowszy, ponieważ wszystkie cechują się zbawiennym wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu. Kluczowe znaczenie ma więc wybranie rodzaju miodu pod kątem dolegliwości, z jakimi się zmagamy. Bardzo ważne jest również sprawdzanie skąd pochodzi miód. Wybierając sprawdzonych producentów takich jak Pasieka Nasza Pszczółka. Zyskujemy wówczas pewność, że dany miód naprawdę powstał z nektaru kwiatów roślin, które znajdziemy w opisie na etykiecie i jest on wolny od chemicznych dodatków i ulepszaczy. Wybierając taki miód możemy mieć pewność, że będzie miał on zbawienny wpływ na nasze zdrowie – niezależnie od tego, na jaki rodzaj miodu postawimy.