Smażony halibut w mące
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min.
Łączny czas:
20 min.
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Smażony halibut z frytkami to doskonałe, szybkie danie na wyborny obiad. Halibut to dość tłusta ryba – jednak dzięki temu jest bardzo delikatna. Zawiera dużą ilość kwasów Omega 3 co czyni ją bardzo zdrową. Smażony halibut jest łatwy w przygotowaniu, nie ma wielu ości dzięki temu łatwo go jeść. Halibuta podaliśmy na frytkach w towarzystwie delikatnej sałatki.
Smażony halibut w mące – składniki
- świeży kawałek halibuta
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- cytryna do skropienia
Smażony halibut w mące – przepis
- Dorodnego halibuta należy pokroić w porcje – ja pokroiłam go w dzwonka, doprawiłam solą i pieprzem i obtoczyłam w mące.
- Następnie został wrzucony na rozgrzaną patelnię ze sporą ilością oleju. Halibuta smażymy aż stanie się rumiany i złocisty.
- W międzyczasie w piekarniku przygotowujemy gotowe frytki – oczywiście jest to opcja dla leniwych – jeśli lubicie walczyć z ziemniakami – zachęcam do wykonania frytek własnoręcznie.
Smażona ryba to świetny przepis na szybki i zdrowy obiad – jeśli chcecie ograniczyć ilość tłuszczu możecie też upiec rybę w piekarniku – ja piekłabym halibuta jakieś 15 minut w 180 stopniach. Ale przepis na rybę pieczoną innym razem. Uwielbiam halibuta ze względu na jego delikatność i chrupiącą skórkę.
Do frytek przygotowałam sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Smażony halibut doskonale komponuje się z delikatną, prostą sałatką z pomidorem.