Rozgrzewające kawy na jesienne dni
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Nastała jesień a wraz z nią okres kiepskiej pogody. Gdy na zewnątrz staje się coraz chłodniej i bardziej ponuro wielu z nas szuka sposobu na to, by rozgrzać się i dodać sobie energii. Sposobem na to może być dobra kawa. Eksperymentując z różnymi dodatkami możemy stworzyć ciekawe kompozycje, które będą nie tylko smakowały wybornie, ale również poprawią nam nastrój. Poznaj nasze propozycje na wyjątkowe, jesienne kawy.
Pumpkin spice latte
To prawdziwy hit jesieni, który musisz spróbować. Nieodłącznie wiąże się z sezonem jesiennym, Halloween i długimi wieczorami pod ciepłym kocem. To aromatyczna kawa, która rozpieści twoje podniebienie i sprawi, że na chwilę zapomnisz o otaczającym cię świecie. Jak ją przygotować? To bardzo proste!
Składniki:
- 1 łyżka zmiksowanego miąższu z dyni
- 1/2 łyżeczki przypraw takich jak cynamon, imbir, goździki
- 1 kubek świeżo parzonej kawy
- 1/2 szklanki mleka (może być zwykłe, sojowe, migdałowe)
- 1-2 łyżeczki cukru lub miodu (opcjonalnie)
- bita śmietana do dekoracji
- cynamon lub starta czekolada jako posypka
Przygotowanie:
- W małej misce wymieszaj zmiksowaną dynię z przyprawami aby utworzyć gładką masę.
- W garnku podgrzej mleko, nie doprowadzając do wrzenia.
- Do świeżo parzonej kawy dodaj mieszankę dyni i przypraw, następnie wymieszaj.
- Dodaj podgrzane mleko do kawy i ponownie wymieszaj.
- Jeśli chcesz, dodaj cukier lub miód.
- Udekoruj napój bitą śmietaną i posyp cynamonem na wierzchu.
Osoby, które lubią mocne akcenty smakowe i chcą, by ich dyniowa kawa była bardziej intensywna i pikantna mogą dodać do mieszanki przypraw niewielką szczyptę pieprzu cayenne. Jest to jednak opcjonalne a ilość przyprawy powinna być naprawdę nieduża.
Kawa piernikowa
Nie da się ukryć, że jesień jest czasem, kiedy to z nostalgią zaczynamy myśleć o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia. Dlaczego by więc nie poczuć ich klimatu już teraz? Pomoże nam w tym kawa piernikowa. To korzenny napój kawowy, który z pewnością sprawi, że poczujesz magię świąt. Co więcej, jego przygotowanie wcale nie jest trudne.
Składniki:
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 kubek świeżo parzonej kawy
- 1/2 szklanki mleka (może być zwykłe, sojowe, migdałowe)
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- bita śmietana do dekoracji
- posiekane orzechy laskowe do posypania na wierzchu
Przygotowanie:
- Wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy.
- Zaparz ulubioną kawę, dodaj mieszankę przypraw do kawy i dokładnie wymieszaj.
- W garnku podgrzej mleko.
- Do kawy dodaj podgrzane mleko, syrop klonowy lub miód, i ponownie wymieszaj.
- Udekoruj kawę bitą śmietaną i posyp posiekanymi orzechami.
W wersji dla dorosłych kawę piernikową możemy wzbogacić dodając do niej również kieliszek rumu lub likieru. Jest to dodatkowa opcja, która sprawi, że napój kawowy będzie jeszcze bardziej rozgrzewający. Podsumowując, przygotowanie aromatycznej kawy, która idealnie pasuje do jesiennego klimatu nie musi być trudne ani czasochłonne. Warto więc spróbować własnych sił i sprawić przyjemność sobie oraz bliskim osobom.