Pasta z makreli wędzonej i jajek

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Pasta z makreli czyli przepis na delikatne i wyborne śniadanie, w dodatku zdrowe. Makrela zawiera całą masę zdrowych tłuszczów omega 3 a poza tym jest bardzo smaczna. Do pasty makrelowej dodaję cebulę, jajko, konserwowego ogórka, odrobinę majonezu i musztardy. Aby pasta nabrała pięknego koloru warto dodać trochę słodkiej papryczki. Zdjęcie składników wykonane na trawie gdyż śniadanie też było na trawie.

pasta z makreli
Składniki na pastę z makreli

Pasta z makreli wędzonej i jajek – składniki

  • 1 świeża dorodna makrela wędzona
  • 1 spora cebula
  • 3 konserwowe ogórki
  • 2 jajka na twardo
  • majonez
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka
  • szczypiorek lub pietruszka
pasta z makreli składniki
Pokrojone składniki na pastę z makreli

Pasta z makreli wędzonej i jajek – przepis

Siekamy drobno składniki: jajko, cebula i korniszon – makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości – całość mieszamy z odrobiną majonezu i musztardy – do smaku sól i pieprz oraz czerwona, suszona, słodka papryczka dla koloru. Dobrze jest dodać też szczypiorek lub pietruszka my akurat nie mieliśmy niczego zielonego. Za to odwiedził nas działkowy kot – gdy tylko wyczuł makrelę:) Do pasty z makreli cudownie smakuje pomidor i świeża bułka. Dla osób, które są na diecie lub nie lubią majonezu – możecie dodać jogurtu naturalnego lub samą musztardę – efekt będzie podobny. Pasta za to będzie lżejsza i mniej kaloryczna.

amator makreli
Mały amator pozostałości z makreli
4.4/5 - (13 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *