Pasta z makreli wędzonej i jajek
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Pasta z makreli czyli przepis na delikatne i wyborne śniadanie, w dodatku zdrowe. Makrela zawiera całą masę zdrowych tłuszczów omega 3 a poza tym jest bardzo smaczna. Do pasty makrelowej dodaję cebulę, jajko, konserwowego ogórka, odrobinę majonezu i musztardy. Aby pasta nabrała pięknego koloru warto dodać trochę słodkiej papryczki. Zdjęcie składników wykonane na trawie gdyż śniadanie też było na trawie.
Pasta z makreli wędzonej i jajek – składniki
- 1 świeża dorodna makrela wędzona
- 1 spora cebula
- 3 konserwowe ogórki
- 2 jajka na twardo
- majonez
- musztarda
- sól
- pieprz
- czerwona papryka
- szczypiorek lub pietruszka
Pasta z makreli wędzonej i jajek – przepis
Siekamy drobno składniki: jajko, cebula i korniszon – makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości – całość mieszamy z odrobiną majonezu i musztardy – do smaku sól i pieprz oraz czerwona, suszona, słodka papryczka dla koloru. Dobrze jest dodać też szczypiorek lub pietruszka my akurat nie mieliśmy niczego zielonego. Za to odwiedził nas działkowy kot – gdy tylko wyczuł makrelę:) Do pasty z makreli cudownie smakuje pomidor i świeża bułka. Dla osób, które są na diecie lub nie lubią majonezu – możecie dodać jogurtu naturalnego lub samą musztardę – efekt będzie podobny. Pasta za to będzie lżejsza i mniej kaloryczna.
Serdeczne pozdrowienia dla tworcow!!!