Mizeria ze śmietaną i koperkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Mój sposób na mizerię. Każdy ma swój sposób na mizerię, w zależnoci od regionu Polski, upodobań i smaku. Ja też mam na nią sposób – moja mizeria jest prosta, delikatna i bardzo szybka w przygotowaniu. Mizeria to niesamowicie podstawowe danie kuchni Polskiej i kuchni świata – Grecy mają tzatziki z czosnkiem i jogurtem, w Libanie popularna sałatka ze świeżego ogórka to khyar bi laban – jest słono kwaśna. Polacy też bardzo różnicują mizerie – niektórzy dodają cebuli inni octu, jedni śmietany słodkiej inni kwaśnej. Ja zdradzam Wam dziś sekrety mojej mizerii – oczywiście najlepszej.

Mizeria ze śmietaną i koperkiem – składniki

  • 3 świeże ogórki (obrane)
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 200 gramów kwaśniej śmietany 18%
  • pół pęczka kopru

Mizeria ze śmietaną i koperkiem – przepis

  1. Ogórki myjemy i obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Następnie dodajemy soli, pieprzu i śmietany.
  2. Całość należy dobrze wymieszać  i dodać cukru – przełamie on smak słonego ogórka i stworzy bardzo delikatny aromat tej letniej sałatki.
  3. Pięknie pachnący koper doda aromatu i koloru mizerii.

Najlepsza jest zimna i lekko „przegryziona” smakami – czyli spokojnie możecie przygotować mizerię godzinę przed obiadem. Ta aksamitna, prosta sałatka ma dla mnie smak lata – pasuje świetnie do sadzonego jajka i młodych ziemniaków lub kotleta schabowego czy na przykład mielonych: kotlety mielone

mizeria
Mizeria ze śmietaną i koperkiem
2.9/5 - (10 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *