Jajko w koszulce (jajko poche)

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

trudne

Typ kuchni:

międzynarodowa

Jajko w koszulce, czyli jak przygotować delikatne niczym chmurka jajko, które będzie miało w środku płynne żółtko? Wiele razy jajko w koszulce mi się nie udało, albo się rozpływało, albo nie miało kształtu a raz ugotowało się na twardo. Ale że jestem uparta wyzwanie podjęłam po raz kolejny – zamarzyło mi się jajko po benedyktyńsku z sosem na toście z szynką. Zdradzam więc i wam sekret udanego jajka w koszulce: dodajcie sporo octu a surowe jajko wpuście z niewielkiej wysokości w wir gotującej się wody – wir owy ukształtuje białko w kulistą formę – możecie pomóc mu odrobinę łyżką.

Jajko w koszulce (jajko poche) – składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól, pieprz, szczypiorek
  • Do jajka po benedyktyńsku potrzebny będzie tost z szynką i odrobina sosu holenderskiego.

Jajko w koszulce (jajko poche) – przepis

  1. Zagotować wodę w niewielkim garnku – około 2 litrowym.
  2. Dolać 2 łyżki białego octu winnego.
  3. Jajko wbić do małej miseczki.
  4. W garnku z gotującą się wodą zakręcić łyżką wir i natychmiast wlać w niego jajko z jak najmniejszej wysokości.
  5. Gotować do momentu aż białko się zetnie, ewentualnie jeśli widzicie dużo białkowych włókien delikatnie przyklejcie je do żółtka łyżką.
  6. Wyjąć jajko łyżką cedzakową na talerz lub tost z szynką. Posypać solą i pieprzem oraz szczypiorkiem.

Uwielbiam jajka w koszulce za ich delikatność, płynne żółtko i piękną formę. Jeśli przygotowujecie więcej niż jedno użyjcie osobnych garnków lub gotujcie jedno po drugim.

jajko w koszulce
Jajko w koszulce (jajko poche)
4.7/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *