Dynia marynowana w occie na słodko
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Dynia marynowana prosty przepis na delikatną dynię z goździkami, odrobiną cynamonu w occie z cukrem. Całość przygotujecie w 20 minut. To doskonały dodatek do dań z indyka, kurczaka czy schabu. Można podać marynowaną dynię z innymi marynowanymi przekąskami np. z ogórkami w chilli czy grzybami w occie. Ta delikatna sałatka to klasyka, sezon na dynie nie trwa długo dlatego przetwory z dyni są świetnym sposobem na przedłużenie tego sezonu. Walcząc z krojeniem twardej dyni możecie nakroić trochę więcej i zrobić pyszny keczup z dyni, polecam go ogromnie.
Dynia marynowana w occie – składniki
- Podane składniki są na 2 duże słoiki.
- o,5 kg dyni pokrojonej w kostkę
- 0,5 litra wody
- 10 goździków
- pół laski cynamonu
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- pół szklanki octu
Dynia marynowana w occie – przepis
- Dynię obrać i pokroić na ładne kawałki.
- Zalać wodą z cukrem, goździkami i cynamonem i odrobiną soli.
- Gotować około 10 minut na małym ogniu, aż dynia zmięknie.
- Dolać octu i pogotować jeszcze 3 minuty.
- Posmakujcie marynaty czy jej smak jest zbalansowany słodko-kwaśny z korzenną nutą goździków i cynamonu. Jeśli lubicie słodszą wersję można dosłodzić. Ja lubię marynowaną dynię lekko wytrawną, nie powinno być zbyt słodko.
- Sparzone słoiki pasteryzować 20 minut. Odwrócić do góry dnem i czekać do rana (no dobra można iść spać – nie trzeba ich obserwować całą noc), aż wieczka się wciągną.
Najlepsza dynia będzie co najmniej po tygodniu spędzonym w słoiku – aromaty się przegryzą.
A moja szwagierka ten ocet ktory zostaje taki słodko-kwaśny i ze smaczkiem dolewa do latem do gotowanej młodej kapustki, pycha!
10 min. OD zagotowania czy ogólnie 10 min?