Dynia marynowana w occie na słodko

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Dynia marynowana prosty przepis na delikatną dynię z goździkami, odrobiną cynamonu w occie z cukrem. Całość przygotujecie w 20 minut. To doskonały dodatek do dań z indyka, kurczaka czy schabu. Można podać marynowaną dynię z innymi marynowanymi przekąskami np. z ogórkami w chilli czy grzybami w occie. Ta delikatna sałatka to klasyka, sezon na dynie nie trwa długo dlatego przetwory z dyni są świetnym sposobem na przedłużenie tego sezonu. Walcząc z krojeniem twardej dyni możecie nakroić trochę więcej i zrobić pyszny keczup z dyni, polecam go ogromnie.

Dynia marynowana w occie – składniki

  • Podane składniki są na 2 duże słoiki.
  • o,5 kg dyni pokrojonej w kostkę
  • 0,5 litra wody
  • 10 goździków
  • pół laski cynamonu
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • pół szklanki octu

Dynia marynowana w occie – przepis

  1. Dynię obrać i pokroić na ładne kawałki.
  2. Zalać wodą z cukrem, goździkami i cynamonem i odrobiną soli.
  3. Gotować około 10 minut na małym ogniu, aż dynia zmięknie.
  4. Dolać octu i pogotować jeszcze 3 minuty.
  5. Posmakujcie marynaty czy jej smak jest zbalansowany słodko-kwaśny z korzenną nutą goździków i cynamonu. Jeśli lubicie słodszą wersję można dosłodzić. Ja lubię marynowaną dynię lekko wytrawną, nie powinno być zbyt słodko.
  6. Sparzone słoiki pasteryzować 20 minut. Odwrócić do góry dnem i czekać do rana (no dobra można iść spać – nie trzeba ich obserwować całą noc), aż wieczka się wciągną.

Najlepsza dynia będzie co najmniej po tygodniu spędzonym w słoiku – aromaty się przegryzą.

dynia marynowana i dyniowy keczup
Dynia marynowana w occie i dyniowy keczup
4.6/5 - (13 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

2 komentarze

  1. A moja szwagierka ten ocet ktory zostaje taki słodko-kwaśny i ze smaczkiem dolewa do latem do gotowanej młodej kapustki, pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *