Włoskie burgery z marynowaną cebulką i pełnoziarnistą bułką

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

włoska

Włoskie burgery z marynowaną cebulką i pełnoziarnistą bułką – składniki

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 pełnoziarniste bułki do hamburgerów
  • 4 plasterki sera mozzarella
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Liście sałaty
  • Pomidory

Włoskie burgery z marynowaną cebulką i pełnoziarnistą bułką – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, musztardę, oregano, bazylię, sól i pieprz. Formuj z tego masywne kotlety.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż burgery z obu stron na średnim ogniu, aż będą dobrze przypieczone.
  3. W międzyczasie, w małym garnku wymieszaj ocet balsamiczny i cukier. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula zmięknie i marynuje się w occie.
  4. Rozgrzej bułki do hamburgerów na grillu lub w tosterze.
  5. Na spodzie każdej bułki umieść liście sałaty, plastry pomidorów, burgera, plaster sera mozzarella, łyżkę sosu pomidorowego i marynowaną cebulkę.
  6. Zamknij burger górną częścią bułki i podawaj od razu.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *