Karkówka pieczona w plastrach z cebulą
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Karkówka pieczona przepis na szybką potrawę z karkówki, która zachowa maksimum smaku i soczystości. Najpierw należy podsmażyć plastry karkówki, żeby zamknąć mięsu pory – będzie soczysta i delikatna. Dodaję majeranku, czosnku i cebuli, gdy lekko się zrumieni podlewam odrobiną czerwonego wina, a następnie transportuję całość do piekarnika na jakieś 30 minut, jest to jeden z szybszych przepisów na cudowną, zapiekaną karkóweczkę.
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą – składniki
- 4 plastry karkówki – grubość około 1 – 1,5 cm
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki suszonego majeranku
- sól, pieprz
- pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą – przepis
- Karkówkę pokroić w plastry grubości około 1,5 cm.
- Natrzeć solidnie solą, pieprzem, przeciskanym czosnkiem i majerankiem.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć karkówkę z każdej strony – około 4 minuty na stronę, aż lekko się zrumieni. Ja staram się też zamknąć pory brzegom mięsa – dzięki obsmażeniu mięsa z każdej strony zamkniemy w nim wodę i będzie bardzo soczyste.
- Gdy karkówka jest lekko rumiana dorzucam cebulę pociętą w piórka i gdy ta lekko zmięknie zalewam całość odrobiną wina. Dzięki temu z patelni da zebrać się cały smak do sosu.
- Duszę mięso w sosie około 5 minut a następnie wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut – pilnujcie karkówki czy mięknie, nie przypala się luz zanadto nie rozpada.
Niebawem przygotuję też tradycyjną pieczeń z karkówki i podzielę się przepisem na sekretny cebulowy sos.
Karkówkę podałam z kaszą gryczaną nieprażoną i sałatą z pomidorem. Jeśli nie macie pomysłu na pierwsze danie polecam wspaniałą zupę pomidorową
Szata graficzna ok, podoba mi się:) zapraszam do siebie