Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Wątróbka drobiowa przepis czyli jak przygotować pyszną, aromatyczną i wykwintną wątróbkę z majerankiem, cebulą i odrobiną kwaśnego jabłka. Wątróbka to bardzo zdrowe mięso, obfite w witaminę A i kwas foliowy oraz żelazo. Jeśli chcecie mieć piękną skórę, odpowiednią ilość czerwonych krwinek i tryskać zdrowiem jedzcie wątróbkę co najmniej 2 razy w miesiącu. Sekretem dobrej wątróbki jest jej odpowiednie przyprawienie i nie za długie smażenie. A cienkie plastry wątróbki drobiowej z żurawiną na grzance to czysta rozpusta podniebienia. Wątróbka ze swoim intensywnym i wytrawnym smakiem doskonale nadaje się do pasztetów, pieczeni czy sosów.
Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem – składniki
- 250 gramów wątróbki drobiowej (ja miałam z indyka)
- 1 duża cebula
- pół kwaśnego jabłka
- szczypta majeranku
- odrobina musztardy
- łyżka mąki
- pieprz
- łyżeczka miodu
- sól do użycia po usmażeniu!
- opcjonalnie szklanka mleka do uprzedniego namoczenia w nim wątróbki (co najmniej 2 godziny)
Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem – przepis
- Wątróbkę umyć i poodcinać żyłki. Możecie namoczyć ją wcześniej w mleku – dzięki temu będzie jeszcze delikatniejsza, ale ja nie miałam na to czasu i też wyszła wspaniale.
- Wątróbkę oprószyć pieprzem i majerankiem i wymieszać z łyżką musztardy, następnie obtoczyć w mące.
- Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka z solą i majerankiem, gdy się zeszkli dodać cienkie plastry jabłka (najlepiej kwaśnego) i powoli dusić.
- Gdy jabłko zmięknie dodać łyżeczkę miodu – rozmieszać energicznie i zdjąć z gazu – pyszny dodatek gotowy.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć wątróbkę drobiową oprószoną mąką. Smażyć na początku na dużym ogniu, żeby zamknąć pory, następnie na średnim gazie około 4 minut z każdej strony – do momentu, aż krew przestanie wyciekać lub do osiągnięcia konsystencji jaką lubicie.
- Wątróbkę należy solić już po zdjęciu z patelni – wcześniej solona może stwardnieć.
- Na talerzu obok wątróbki rozkładamy cebulowo-jabłkowy lekko słodki, pyszny sos, który doskonale pasuje do wątróbki.
Już przestygniętą wątróbkę serwować można na grzankach z odrobiną żurawinowej konfitury – pyszne.
wątróbka to nie mięso!
rewelacja. nigdy tak pysznej wątróbki nie jadłam. w tym wykonaniu wątróbka zagości już na długo zagości 🙂
Nigdy nie lubiłam wątróbki drobiowej. Kupowałam i jadłam tylko wieprzową. Dzisiaj odważyłam się. Wyszła pyszna. Watróbkę drobiową od dziś będę robić częściej. Rarytas, a wieczorem zjem na zimno z powidłami. Trzeba nadrobić zaległości:)