Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Wątróbka drobiowa przepis czyli jak przygotować pyszną, aromatyczną i wykwintną wątróbkę z majerankiem, cebulą i odrobiną kwaśnego jabłka. Wątróbka to bardzo zdrowe mięso, obfite w witaminę A i kwas foliowy oraz żelazo. Jeśli chcecie mieć piękną skórę, odpowiednią ilość czerwonych krwinek i tryskać zdrowiem jedzcie wątróbkę co najmniej 2 razy w miesiącu. Sekretem dobrej wątróbki jest jej odpowiednie przyprawienie i nie za długie smażenie. A cienkie plastry wątróbki drobiowej z żurawiną na grzance to czysta rozpusta podniebienia. Wątróbka ze swoim intensywnym i wytrawnym smakiem doskonale nadaje się do pasztetów, pieczeni czy sosów.

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem – składniki

  • 250 gramów wątróbki drobiowej (ja miałam z indyka)
  • 1 duża cebula
  • pół kwaśnego jabłka
  • szczypta majeranku
  • odrobina musztardy
  • łyżka mąki
  • pieprz
  • łyżeczka miodu
  • sól do użycia po usmażeniu!
  • opcjonalnie szklanka mleka do uprzedniego namoczenia w nim wątróbki (co najmniej 2 godziny)

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem – przepis

  1. Wątróbkę umyć i poodcinać żyłki. Możecie namoczyć ją wcześniej w mleku – dzięki temu będzie jeszcze delikatniejsza, ale ja nie miałam na to czasu i też wyszła wspaniale.
  2. Wątróbkę oprószyć pieprzem i majerankiem i wymieszać z łyżką musztardy, następnie obtoczyć w mące.
  3. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka z solą i majerankiem, gdy się zeszkli dodać cienkie plastry jabłka (najlepiej kwaśnego) i powoli dusić.
  4. Gdy jabłko zmięknie dodać łyżeczkę miodu – rozmieszać energicznie i zdjąć z gazu – pyszny dodatek gotowy.
  5. Na rozgrzanym oleju podsmażyć wątróbkę drobiową oprószoną mąką. Smażyć na początku na dużym ogniu, żeby zamknąć pory, następnie na średnim gazie około 4 minut z każdej strony – do momentu, aż krew przestanie wyciekać lub do osiągnięcia konsystencji jaką lubicie.
  6. Wątróbkę należy solić już po zdjęciu z patelni – wcześniej solona może stwardnieć.
  7. Na talerzu obok wątróbki rozkładamy cebulowo-jabłkowy lekko słodki, pyszny sos, który doskonale pasuje do wątróbki.

Już przestygniętą wątróbkę serwować można na grzankach z odrobiną żurawinowej konfitury – pyszne.

wątróbka na grzance
Wątróbka drobiowa na grzance

 

4.1/5 - (19 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

3 komentarze

  1. Nigdy nie lubiłam wątróbki drobiowej. Kupowałam i jadłam tylko wieprzową. Dzisiaj odważyłam się. Wyszła pyszna. Watróbkę drobiową od dziś będę robić częściej. Rarytas, a wieczorem zjem na zimno z powidłami. Trzeba nadrobić zaległości:)

Skomentuj beaAnuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *