Karkówka pieczona w plastrach z cebulą

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Karkówka pieczona przepis na szybką potrawę z karkówki, która zachowa maksimum smaku i soczystości. Najpierw należy podsmażyć plastry karkówki, żeby zamknąć mięsu pory – będzie soczysta i delikatna. Dodaję majeranku, czosnku i cebuli, gdy lekko się zrumieni podlewam odrobiną czerwonego wina, a następnie transportuję całość do piekarnika na jakieś 30 minut, jest to jeden z szybszych przepisów na cudowną, zapiekaną karkóweczkę.

Karkówka pieczona w plastrach z cebulą – składniki

  • 4 plastry karkówki – grubość około 1 – 1,5 cm
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina

Karkówka pieczona w plastrach z cebulą – przepis

  1. Karkówkę pokroić w plastry grubości około 1,5 cm.
  2. Natrzeć solidnie solą, pieprzem, przeciskanym czosnkiem i majerankiem.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć karkówkę z każdej strony – około 4 minuty na stronę, aż lekko się zrumieni. Ja staram się też zamknąć pory brzegom mięsa – dzięki obsmażeniu mięsa z każdej strony zamkniemy w nim wodę i będzie bardzo soczyste.
  4. Gdy karkówka jest lekko rumiana dorzucam cebulę pociętą w piórka i gdy ta lekko zmięknie zalewam całość odrobiną wina. Dzięki temu z patelni da zebrać się cały smak do sosu.
  5. Duszę mięso w sosie około 5 minut a następnie wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut – pilnujcie karkówki czy mięknie, nie przypala się luz zanadto nie rozpada.

Niebawem przygotuję też tradycyjną pieczeń z karkówki i podzielę się przepisem na sekretny cebulowy sos.

Karkówkę podałam z kaszą gryczaną nieprażoną i sałatą z pomidorem. Jeśli nie macie pomysłu na pierwsze danie polecam wspaniałą zupę pomidorową

3.6/5 - (13 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *