Ryba w zalewie octowej z papryką i korniszonem
Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Łączny czas:
45 min.
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
Średnie
Typ kuchni:
Polska
Ryba w zalewie octowej z dodatkiem konserwowej papryki i ogórka. Rybę należy usmażyć w gęstym naleśnikowym cieście, która stanie się idealnym nośnikiem smaku aromatycznej zalewy. Danie to jest wyraziste i bardzo smaczne. Doskonale pasuje na wigilię czy jako sylwestrowa przekąska. To jedno z dań ekspresowych jeśli chodzi o czas znikania ze stołu. Pomysłodawczynią i wykonawcą wigilijnej ryby w zalewie jest Kamila, goście byli oczarowani.
Ryba w zalewie octowej z papryką i korniszonem – składniki
- 7 filetów rybnych np. mintaj, dorsz, sola
- sól i pieprz
- 10 ogórków konserwowych
- 6 plastrów marynowanej papryki
Ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- mąka
- mleko
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 8 łyżek octu
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Ryba w zalewie octowej z papryką i korniszonem – przepis
- Rybę należy osolić i oprószyć pieprzem, następnie zanurzyć w gęstym cieście naleśnikowym i usmażyć na odrobinie oleju na złocisty kolor.
- Paprykę i korniszony pokroić w drobną kostkę.
- Zagotować wodę na zalewę, dodać ocet, cukier, sól, keczup i odrobinę koncentratu pomidorowego. Pogotować zalewę około 15 minut – aż smaki się połączą.
- Usmażoną rybę ułożyć ciasno w naczyniu i posypać pokrojoną w kostkę papryką konserwową i ogórkiem konserwowym (można układać warstwami).
- Wszystko zalać gotującą się zalewą.
Ryba w zalewie jest wyrazista i delikatna zarazem, grube filety dorsza w cieście naleśnikowym, które są delikatne zostały przełamane ostrymi korniszonami i marynowaną papryką. Do tego aromatyczna octowa zalewa. Cudowne danie.