Tiramisu piernikowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Tiramisu piernikowe to najlepszy świąteczny deser na świecie, jest przede wszystkim delikatny co w święta jest wyjątkową zaletą. Pachnie cynamonem, piernikiem i pomarańczami czyli jest pełen świątecznych aromatów, które równoważy gęsta bita śmietana i gorzkie kakao. Przepis jest prosty, przygotowanie też – musicie tego spróbować. Zimowy deser w formie piernikowego tiramisu nie ma sobie równych. Uwaga nie dodaję sera mascarpone, żeby był lżejszy. Przepis autorski Agatki, która uświetniła nim święta.
Tiramisu piernikowe – składniki
- pierniki w lukrze 15 sztuk
- 1 pomarańcza
- pół litra śmietany kremówki
- filiżanka mocnej kawy (można podlać odrobiną alkoholu)
- cukier puder 2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka cynamonu
- pestki granatu opcjonalnie do dekoracji
Tiramisu piernikowe – przepis
- Pierniki pokruszyć lub nakłuć wykałaczką, żeby nasiąknęły kawą w całości.
- Namoczyć pierniki w mocnej kawie z odrobiną rumu lub amaretto.
- Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z odrobiną cukru pudru – powinna być bardzo delikatnie słodka.
- Sparzyć pomarańczę i oskrobać z niej cienkie paski skórki, które należy domieszać do śmietany.
- Miąższ pomarańczy pokroić w małe kawałki bez błon – będą do dekoracji.
- Wymieszać kakao z cynamonem (do posypania warstw przez sitko).
- Na dno pucharka ułożyć pierniki, następnie posypać je warstwą kakao i cynamonu, nałożyć warstwę śmietany, którą też należy oprószyć kakao z cynamonem – czynność powtarzać do momentu wypełnienia pucharka. Ostatnią warstwę oprószyć ponownie cynamonowym kakao, posypać pestkami granatu i kawałkami pomarańczy.
Pyszny, pachnący i aksamitnie kremowy deser gotowy.
15 dużych pierników? Mam takie niewielkie serduszka. Na ile porcji jest ten przepis? Pozdrawiam 🙂