Tiramisu w pucharkach
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Tiramisu przepis czyli jak szybko i łatwo przygotować wspaniały włoski deser z żółtek, cukru, serka mascarpone, kawy z amaretto w których to namaczamy biszkopty. Amaretto to migdałowy likier, który podkreśla smak tego deseru – ale nie martwcie się Tiramisu np. z rumem też jest pyszne. Ważne jest zaparzenie mocnej kawy, w której krótko namacza się biszkopty, tak żeby zbytnio ich nie rozmiękczyć. Istotnym elementem jest idealne ubicie żółtek z cukrem na gęsty kogel-mogel, dopiero gdy cukier utrzecie na gładką masę dodajcie serka mascarpone. Najlepsze tiramisu zjecie po co najmniej 8 godzinach chłodzenia – jest pyszne.
Tiramisu – składniki:
- 3 żółtka jajek
- 3 łyżki cukru
- 250 gramów serka mascarpone
- małe opakowanie biszkoptów
- spora filiżanka czarnej, mocnej kawy
- solidny chlust amaretto lub innego alkoholu ja użyłam rumu
- odrobina kakao do posypywania każdej warstwy biszkoptów i oczywiście z wierzchu
Tiramisu – przepis:
- Do miski wrzucić 3 dobrze oddzielone żółtka jaj i dosypać do nich 3 łyżki cukru – miksować do uzyskania gęstej, jasnożółtej masy a la koglu moglu.
- Do gładkiej masy z żółtek i cukru należy dodać opakowanie serka mascarpone i solidnie wymieszać masy – najlepiej mikserem.
- W międzyczasie zaparzyć mocną kawę i gdy trochę przestygnie dolać do niej około 60 ml alkoholu – w oryginalnym przepisie jest to amaretto, ale można użyć tego co jest pod ręką.
- Biszkopty namaczać dosłownie 2 sekundy w kawie i układać w naczyniu. Warstwę biszkoptów posypać delikatnie kakao, a następnie przesmarować masą z żółtek i sera mascarpone.
- Układać tyle warstw ile się Wam podoba – ja ułożyłam 2, całość oprószyć kakao.
- Deser należy chłodzić co najmniej 4 godziny – najlepszy jest na kolejny dzień.
Delikatna chmurka tiramisu ukoi wszystkie lęki.
Na prawdę wychodzi rewelacyjny! Polecam 😀
Ale to tiramisu szubko się robi. Smakuje wspaniale. Serek mascarpone to oryginalny dodatek. Dobry, bardzo dobry deser. Nie trzeba siedzieć w piekarniku. Dobra robota. Proszę o więcej “szybkich “przepisów na desery, bo mam niecierpliwą rodzinkę