Szarlotka na kruchym cieście

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Szarlotka przepis na idealny jabłecznik w kruchym cieście. Moja szarlotka jest doskonała i nie wcale się nie przechwalam, każdy kto jej spróbował z oczami pełnymi niewyrażonego zachwytu wyłudzał natychmiast przepis. A przepis na moją szarlotkę jest prosty i to chyba cały sekret tego niebiańskiego ciasta – dobre składniki, kwaśne jabłka i przede wszystkim masło – nie żadna tam margaryna. Najlepsze kruche ciasto jest zawsze na maśle. Poza tym nie krójcie jabłek zbyt drobno – muszą być wyczuwalne jędrne kawałki tych owoców. Co na wierzch? Oczywiście że kratka z kruchego ciasta – szarlotka musi być old fashion!

Szarlotka na kruchym cieście – składniki

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 4 łyżki cukru do smaku (ja lubię gdy jabłka pozostają kwaskowate)
  • odrobina soku z cytryny – żeby nie ściemniały
  • pół łyżeczki cynamonu

Składniki na kruche ciasto:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 300 gramów zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 100 gramów cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżka bułki tartej do posypania podpieczonego spodu

Szarlotka na kruchym cieście – przepis

  1. Mąkę połączyć z cukrem pudrem, dodać żółtka, masło i szczyptę soli. Zagnieść energicznie i podzielić na 2 części. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.
  2. Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w grube plastry, skropić cytryną i przesmażyć chwilę na patelni z cukrem – jabłka nie mogą się rozgotować mają być chrupkie i sprężyste. Na koniec doprawcie je cynamonem.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  4. Pierwszą partię ciasta rozwałkować na grubość około 4 mm, blachę wysmarować masłem i wyłożyć w niej ciasto – (ja używam średniej wielkości okrągłej blachy tortowej). Ciastem wykleić należy również brzegi blachy – mniej więcej do 2/3 wysokości. Ciasto miejsce przy miejscu nakłuć widelcem – dzięki temu nie pofaluje.
  5. Włożyć ciasto na 5 minut do piekarnika – aż lekko się zarumieni. Następnie posypać je łyżką bułki tartej i wyłożyć na nie całą masę jabłkową.
  6. Drugą partię ciasta również rozwałkować, następnie pociąć na długie paski i przykryć jabłka przeplatając paski ciasta na skos – powstanie piękna krateczka.
  7. Ciasto piec w 180 stopniach grzejąc z góry i z dołu bez termoobiegu około 35 minut – badajcie czy się ładnie rumieni.
  8. Przestygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem. Gwarantuję, że to ciasto wychodzi zawsze! Jest doskonałe.
4/5 - (30 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

2 komentarze

  1. […] 250 gramów herbatników i pół kostki roztopionego masła (na spód) lub kruche ciasto np. z połowy ilości przepisu na szarlotkę […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *