Puszysty sernik na kruchym spodzie

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

międzynarodowa

Sernik przepis na tradycyjny, delikatny i puszysty sernik. Sekretem każdego sernika jest dobry twaróg – jeśli nie jesteście fanami samodzielnej walki z mieleniem sera, możecie użyć gotowego mielonego twarogu, ważne jest, żeby w składzie gotowca nie było niczego oprócz twarogu. Sekretem mojego sernika jest cukier waniliowy i odrobina soku z cytryny. Porcja na standardową tortownicę. Puszysty sernik na kruchym spodzie – czy znacie lepszy deser?

Puszysty sernik na kruchym spodzie – składniki:

  • 1 kg twarogu lub dobrej, mielonej masy twarogowej
  • 4 jajka – osobno żółtka, osobno białka ubite na sztywną pianę
  • 100 gramów miękkiego masła
  • 100 gramów cukru
  • cukier waniliowy (2/3 opakowania)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • rozkruszone herbatniki na spód lub ręcznie robione kruche ciasto wg. przepisu na szarlotkę

Puszysty sernik na kruchym spodzie – przepis

  1. Rozkruszyć herbatniki na okruchy i podpiec w piekarniku przez pięć minut w 180 stopniach. Jeśli wolicie możecie sami przygotować kruchy spód według przepisu na kruche ciasto
  2. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie lub rumie.
  3. Utrzeć cukier z żółtkami na gładką masę, dodać masło, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy – wymieszać.
  4. Wkropić sok z cytryny.
  5. Stopniowo dodawać masę twarogową, gdy powstanie gładka masa delikatnie wmieszać ubite białka (ze szczyptą cukru – dzięki temu na pewno się ubiją).
  6. Do masy dodać rodzynki i delikatnie je wmieszać, następnie przełożyć masę sernikową na kruchy spód i piec około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Sernik można uznać za gotowy gdy wierzch jest złocisto-brązowy. Jeśli nie chcecie, żeby zbyt mocno opadł potrzymajcie go chwilę w wyłączonym piekarniku, następnie 20 minut w otwartym – dzięki temu będzie lekki i niesamowicie puszysty.

 

5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *