Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Sernik na zimno czyli najlepszy deser na upały. Ja wybrałam wersję sernika z truskawkami i galaretką – wyszedł pyszny, delikatny i nie za słodki. Aby uzyskać puszystą masę z serka homogenizowanego dodajcie do niego ubitą kremówkę. Jeśli za oknem jest gorąco tak jak dziś nie żałujcie żelatyny – lepiej mieć gwarancję, że sernik się nie rozpłynie. Bardzo lubię sernik na zimno – przede wszystkim dlatego, że tak łatwo się go przygotowuje – wystarczy 20 minut przygotowań.

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką – składniki

  • 500 gramów serka homogenizowanego – ja użyłam naturalnego z Lidla (chyba firmy Pilos)
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • poł paczki kruchych ciastek lub herbatników (jako spód)
  • 6 płaskich łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 800 gramów truskawek
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką – przepis

  1. Ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem, następnie stopniowo domiksować serek homogenizowany.
  2. Rozpuścić żelatynę w 4 łyżkach stołowych wody i domieszać do masy
  3. Obrać połowę truskawek i rozłożyć je na rozkruszonych herbatnikach, następnie całość zalać masą sernikową i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny
  4. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu (ja dodaję o 1/4 mniej wody w upały – żeby mieć pewność, że się zetnie)
  5. Po 2 godzinach gdy masa sernikowa trochę stężeje – rozkładamy na niej truskawki (mogą być poprzecinane na pół) i zalewamy całość galaretką, też już lekko stężałą – dzięki temu nie zepsujemy sernikowej masy.

Sernik na zimno to jedno z łatwiejszych ciast do przygotowania – jest idealne na upały, jeśli wahacie się jaki deser przygotować na plenerową imprezę w upał – wybierzcie ten wspaniały sernik. Żeby sernik na zimno nie miał konsystencji galarety użyjcie sporo śmietany – pół śmietany na 1 miarkę serka homogenizowanego – wyjdzie idealnie.

4.7/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *