Bułeczki cynamonowe

Czas przygotowania:

1 godz. 40 min.

Czas gotowania:

20 min.

Łączny czas:

2 godz. 00 min

Ilość porcji:

10-12

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Skandynawska

Bułeczki cynamonowe na drożdżach z mlekiem, masłem, mąką pszenną i cukrem są niesamowicie puszyste i delikatne. Całość zajmie Wam około 2 godzin w tym oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe uwielbia długie wyrabianie – dzięki temu Wasze bułeczki cynamonowe będą wysokie i aksamitne.

Nadzienie to cynamon wymieszany z cukrem – mieszanina ta wygląda jak mieniący się gwiezdny pył, lub złoto-brązowy cień do powiek – coś pięknego. Można dorzucić rodzynki jeśli lubicie – ja zwinęłam kilka bułek z rodzynkami.

Bułeczki cynamonowe – składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru (można użyć lekko aromatyzowanego, waniliowego cukru)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 szklanek mąki pszennej + 1 do podsypywania w czasie wyrabiania
  • szczypta soli (solidna)
  • 2 jajka
  • pół kostki roztopionego masła ok. 125 gramów

Nadzienie:

  • 2 łyżki cynamonu
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem wyrośniętych już bułeczek

Polewa:

  • opcjonalnie: cukier puder i woda do lukru (do polania po upieczeniu)

ciasto na bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe – przepis

  1. Mleko podgrzać z cukrem – mieszać do rozpuszczenia się cukru – nie trzeba gotować. Powinno być ciepłe – ale tak, że można włożyć do niego rękę – bez ryzyka oparzenia. Za gorące mleko zabije drożdżowe bakterie! Do ciepłego mleka z cukrem dodać pokruszone drożdże – wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut – drożdże powinny zacząć pracować i spienić się na mleku.
  2. W czasie pracowania drożdży wymieszać mąkę  (5 szklanek) z solą, dodać 2 jajka i roztopione masło (też w temperaturze umożliwiającej wyrabianie ciasta rękami).
  3. Dolać słodki zaczyn mleczno-drożdżowy i wymieszać – ja zaczynam mieszanie drewnianą pałką – na początku ciasto bardzo się klei.
  4. Musicie wyczuć konsystencję i stopniowo, w razie potrzeby dosypywać mąki – gdy ciasto nie będzie wodniste należy zacząć wyrabiać je ręcznie – ma być bardzo wilgotne i delikatne, ale nie może kleić się do rąk.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do czystej miski wysmarowanej łyżeczką oliwy lub oleju i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę i przykrywamy ściereczką. Czekamy na wyrośnięcie ciasta – nie należy straszyć ciasta zbyt częstym podglądaniem;)
  6. Wyrośniętą kulę o lekko gąbczastej strukturze należy delikatnie rozwałkować – na grubość około 0,5 cm w kształcie prostokąta.
  7. Smarujemy ciasto miękkim masłem, a następnie posypujemy cynamonem rozmieszanym z cukrem, który wygląda jak kosmiczny, mieniący się pył – w domu zaczyna roztaczać się piękny zapach.
  8. Ciasto delikatnie rolujemy – tak żeby rulon miał długość dłuższego boku prostokąta. Kroimy ciasto na około 2 cm plastry.
zawijaniec cynamonowy
Zawijaniec cynamonowy
  • Formę – sporą blachę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam wieczka od brytfanny). Następnie układamy spiralne plastry obok siebie – nie muszą się dotykać – i tak uczynią to po wyrośnięciu.
  • Gotowe rulony przykrywamy ściereczką i odkładamy na 20-25 minut – mają podrosnąć i się pięknie napuszyć/ W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  • Podrośnięte bułki należy delikatnie posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika na 20-25 minut – do czasu kiedy bułeczki cynamonowe się zrumienią i podwoją objętość.
  • Na koniec można polać bułki lukrem – będą jeszcze słodsze i bardziej mieniące się.
bułeczki cynamonowe powoli rosną
bułeczki cynamonowe powoli rosną

Opcjonalnie można użyć do nadzienia czekolady, orzechów, rodzynek – czy np. powideł – ciasto drożdżowe użyte w tym przepisie jest uniwersalne – następnym razem poeksperymentuje z innym nadzieniem – choć to cynamonowe nie ma sobie równych.

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *