Sernik limonkowy na zimno

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

10-12

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Sernik limonkowy na spodzie z ciasteczek maślanych polany białą czekoladą. Sernik limonkowy – opcjonalnie cytrynowy – smak zależy od owocu, z którego zetrzecie skórkę. To jedno z moich ulubionych ciast – jest banalnie proste i przygotujecie je z łatwością. W dodatku sernik cytrusowy zawsze się udaje. Uwielbiam polać go musem z malin lub truskawek – który cudownie kolorystycznie i smakowo kontrastuje z tym lekkim ciastem. Przepis na mus: truskawkowy mus.

sernik limonkowy z białą czekoladą
Sernik limonkowy z białą czekoladą

Sernik limonkowy – składniki:

Spód:

  • 1 opakowanie maślanych ciasteczek i 2 łyżki masła.

Sernik:

  • 1/2 kg zmielonego twarogu (jeśli kupujecie gotowy koniecznie przeczytajcie skład – powinien to być tylko twaróg)
  • 1 opakowanie serka mascarpone – 250 gramów
  • 1 szklanka cukru
  • skórka z 2 limonek lub cytryn – tylko kolorowa część skórki (bez białego)
  • 4 jajka
  • 1 laska wanilii (ewentualnie aromat waniliowy do smaku)

Polewa:

  • tabliczka białej czekolady, łyżka masła, opcjonalnie kieliszek wódki – gdyby czekolada się zwarzyła.

Sernik limonkowy – przepis

Spód:

  • 1 opakowanie ciasteczek pokruszyć w blenderze lub ścierce. Okruchy zagnieść palcami z masłem. Ciasteczkową mieszankę wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia (ja używam średniej okrągłej blachy). Całość podpiec przez 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Sernik:

  • Twaróg mielony i serek mascarpone ubić mikserem lub połączyć w blenderze. Dosypać cukier i mieszać do uzyskania gładkiej masy, dodać skórkę z owoców – zetrzyjcie tylko kolorową warstwę skóry unikając dodania białej części – gdyż ciasto zrobi się gorzkie.
  • Do masy dodać 4 jajka – dodawać stopniowo po jednym – ciągle mieszając.
  • Na koniec dodać piękne czarne waniliowe kulki – wydłubane z wnętrza laski. Nadadzą cudowny aromat ciastu i będą się bardzo ładnie mieniły w kremowym serniku.
  • Masę wylać na podpieczony spód i piec około godziny w 180 stopniach. Sprawdźcie przed wyjęciem czy drewniany patyczek jest suchy.
  • Przygotujcie się, że ciasto najpierw mocno wyrośnie – a następnie opadnie. I bardzo dobrze, że opadnie – będzie zwarte – o idealnej konsystencji.

Polewa:

  • Lekko przestudzone ciasto polać polową z rozpuszczonej białej czekolady z odrobiną masła. Ja rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej – czyli kładę blaszaną miskę na garnek z gotującą się wodą – miska nie może dotykać wody. Czasem biała czekolada się warzy – należy natychmiast dolać do czekolady wódki lub innego mocnego alkoholu i energicznie rozmieszać.
  • Sernik najlepiej smakuje schłodzony, polany odrobiną musu z truskawek.
sernik limonkowy na spodzie z ciasteczek
Sernik limonkowy na spodzie z ciasteczek
4.7/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *