Panna Cotta z musem truskawkowym

Czas przygotowania:

-

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Panna Cotta – włoska klasyka. Kremowa niczym chmurka i banalnie prosta w przygotowaniu. Sama się zdziwiłam. Przygotowałam do polania równie prosty mus truskawkowy. Tak, tak całkiem niedawno odgrażałam się, że będę gonić ideał niedoścignionej Panna Cotty z Mammy Marietty i powiem, że wcale nie był to ideał tak bardzo odległy jak mogłoby się wydawać.

Panna Cotta z musem truskawkowym – składniki

  • 300 ml śmietany tortowej 36 %
  • 250 ml mleka 2%
  • 6 łyżek cukru – kto lubi słodkość niech doda więcej – ja lubię delikatną panna cottę
  • 4 krople aromatu waniliowego, można użyć ziarenek – ale w mojej idealnej pannie nie znalazłam ani jednej czarnej kropki 😉
  • 1,5 płaskiej łyżki żelatyny w proszku

Mus truskawkowy – przepis

  • Zmiksować 15 dużych truskawek z 4 łyżkami cukru na gładką masę. Przelać do garnuszka i gotować około 10 minut żeby mus zgęstniał i zmienił kolor na ciemniejszy. Czas przygotowania 13 minut – efekt tzw. WOW.

Panna Cotta z musem truskawkowym – przepis

  1. Śmietanę, mleko i cukier wstawiamy na gaz – podgrzewamy powoli i mieszamy, żeby rozpuścić cukier.
  2. Dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego. Żelatynę w proszku podlewamy 20 ml wody, żeby zrobił się z niej klej – taki kleik dorzucamy do garnka i czekamy, aż nasza mikstura się zagotuje – gdy tylko zauważymy bąble ściągamy rondel z palnika.
  3. Napełniamy płynem małe miseczki, kokilki, kieliszki lub filiżanki i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Z tej ilości spodziewajcie się 4-6 porcji.
  4. Najtrudniej wydobyć deser z miseczki, żeby zrobić babkę i polać ją musem – można podważyć nożem, polać miskę gorącą wodą lub kupić sobie wielce lanserskie miseczki do panna cotta – takie, które wystarczy popchnąć palcem.
  5. Do zdjęcia ubieramy deser w liść mięty, truskawkę i chlup musu.
5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *