Panna Cotta z musem truskawkowym
Czas przygotowania:
-
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Panna Cotta – włoska klasyka. Kremowa niczym chmurka i banalnie prosta w przygotowaniu. Sama się zdziwiłam. Przygotowałam do polania równie prosty mus truskawkowy. Tak, tak całkiem niedawno odgrażałam się, że będę gonić ideał niedoścignionej Panna Cotty z Mammy Marietty i powiem, że wcale nie był to ideał tak bardzo odległy jak mogłoby się wydawać.
Panna Cotta z musem truskawkowym – składniki
- 300 ml śmietany tortowej 36 %
- 250 ml mleka 2%
- 6 łyżek cukru – kto lubi słodkość niech doda więcej – ja lubię delikatną panna cottę
- 4 krople aromatu waniliowego, można użyć ziarenek – ale w mojej idealnej pannie nie znalazłam ani jednej czarnej kropki 😉
- 1,5 płaskiej łyżki żelatyny w proszku
Mus truskawkowy – przepis
- Zmiksować 15 dużych truskawek z 4 łyżkami cukru na gładką masę. Przelać do garnuszka i gotować około 10 minut żeby mus zgęstniał i zmienił kolor na ciemniejszy. Czas przygotowania 13 minut – efekt tzw. WOW.
Panna Cotta z musem truskawkowym – przepis
- Śmietanę, mleko i cukier wstawiamy na gaz – podgrzewamy powoli i mieszamy, żeby rozpuścić cukier.
- Dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego. Żelatynę w proszku podlewamy 20 ml wody, żeby zrobił się z niej klej – taki kleik dorzucamy do garnka i czekamy, aż nasza mikstura się zagotuje – gdy tylko zauważymy bąble ściągamy rondel z palnika.
- Napełniamy płynem małe miseczki, kokilki, kieliszki lub filiżanki i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Z tej ilości spodziewajcie się 4-6 porcji.
- Najtrudniej wydobyć deser z miseczki, żeby zrobić babkę i polać ją musem – można podważyć nożem, polać miskę gorącą wodą lub kupić sobie wielce lanserskie miseczki do panna cotta – takie, które wystarczy popchnąć palcem.
- Do zdjęcia ubieramy deser w liść mięty, truskawkę i chlup musu.