Sernik nowojorski – puszysty i pyszny

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

1 godz. 45 min.

Łączny czas:

2 godz.

Ilość porcji:

10-12

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Amerykańska

Marzycie o niesamowicie puszystym, ale zwartym, aksamitnym serniku, który jest prosty w przygotowaniu i składa się z naturalnych składników? To przepis idealny dla wszystkich łasuchów, którzy jednak nie lubią się przemęczać w kuchni. Zainspirowałam się oglądając program o Nowym Jorku, którego prowadzący zwiedzał jedną z najsłynniejszych cukierni specjalizującą się w New York cheesecake, właścicielka owej cukierni co roku od 40 lat wprowadza nowy smak sernika, w dodatku nieopatrznie zdradziła prawie wszystkie składniki tego cudownego wypieku.

Nowojorski puszysty sernik – składniki

Na spód:

  • 250 gramów herbatników i pół kostki roztopionego masła (na spód) lub kruche ciasto np. z połowy ilości przepisu na szarlotkę

Masa sernikowa:

  • 750 gramów mielonego, gładkiego twarogu
  • 300 gramów kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 200 gramów cukru pudru lub drobnego cukru
  • 4 jajka (wbijać po jednym)
  • nasiona z jednej laski wanilii (ewentualnie aromat)
  • skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
  • świeże owoce do posypania ciasta

Nowojorski puszysty sernik – przepis

  1. Kruche ciasteczka zmielić w blenderze  i zalać roztopionym masłem. Okrągłą, standardowej wielkości blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyścielić zmielonymi ciasteczkami lub wylepić masą na kruche ciasto. Jeśli używacie ciasteczek należy schłodzić masę przez około godzinę w lodówce, a jeśli zdecydowaliście się ugnieść kruche ciasto (co polecam) to należy podpiec je przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  2. Kremowy, mielony twaróg (czytajcie skład – ma być czysty twaróg) wymieszać mikserem ze śmietaną, cukrem, mąką, wanilią i skórką z cytryny, następnie wlewać po jednym białku i nadal mieszać. Gotową, kremową masę wylać na spód.
  3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec bez termoobiegu na środkowej półce przez około 1,5 godziny do 1 godziny i 45 minut – ciasto ma wyrosnąć i podczas sprawdzania patyczkiem być suche w środku, ale nie powinno się zrumienić – należy je obserwować bo wszystko zależy od piekarnika.
  4. Studzić sernik powoli w uchylonym piekarniku, dopiero po ostygnięciu schłodzić w lodówce.
  5. Podawać ze świeżymi owocami na wierzchu, które można oprószyć cukrem pudrem.

new york cheesecake

 

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *