
Sernik nowojorski – puszysty i pyszny
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
1 godz. 45 min.
Łączny czas:
2 godz.
Ilość porcji:
10-12
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Amerykańska
Marzycie o niesamowicie puszystym, ale zwartym, aksamitnym serniku, który jest prosty w przygotowaniu i składa się z naturalnych składników? To przepis idealny dla wszystkich łasuchów, którzy jednak nie lubią się przemęczać w kuchni. Zainspirowałam się oglądając program o Nowym Jorku, którego prowadzący zwiedzał jedną z najsłynniejszych cukierni specjalizującą się w New York cheesecake, właścicielka owej cukierni co roku od 40 lat wprowadza nowy smak sernika, w dodatku nieopatrznie zdradziła prawie wszystkie składniki tego cudownego wypieku.
Nowojorski puszysty sernik – składniki
Na spód:
- 250 gramów herbatników i pół kostki roztopionego masła (na spód) lub kruche ciasto np. z połowy ilości przepisu na szarlotkę
Masa sernikowa:
- 750 gramów mielonego, gładkiego twarogu
- 300 gramów kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 200 gramów cukru pudru lub drobnego cukru
- 4 jajka (wbijać po jednym)
- nasiona z jednej laski wanilii (ewentualnie aromat)
- skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
- świeże owoce do posypania ciasta
Nowojorski puszysty sernik – przepis
- Kruche ciasteczka zmielić w blenderze i zalać roztopionym masłem. Okrągłą, standardowej wielkości blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyścielić zmielonymi ciasteczkami lub wylepić masą na kruche ciasto. Jeśli używacie ciasteczek należy schłodzić masę przez około godzinę w lodówce, a jeśli zdecydowaliście się ugnieść kruche ciasto (co polecam) to należy podpiec je przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Kremowy, mielony twaróg (czytajcie skład – ma być czysty twaróg) wymieszać mikserem ze śmietaną, cukrem, mąką, wanilią i skórką z cytryny, następnie wlewać po jednym białku i nadal mieszać. Gotową, kremową masę wylać na spód.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec bez termoobiegu na środkowej półce przez około 1,5 godziny do 1 godziny i 45 minut – ciasto ma wyrosnąć i podczas sprawdzania patyczkiem być suche w środku, ale nie powinno się zrumienić – należy je obserwować bo wszystko zależy od piekarnika.
- Studzić sernik powoli w uchylonym piekarniku, dopiero po ostygnięciu schłodzić w lodówce.
- Podawać ze świeżymi owocami na wierzchu, które można oprószyć cukrem pudrem.