Sernik na zimno z truskawkami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Sernik na zimno z truskawkami


Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami – składniki

  • 500g serka mascarpone
  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500g truskawek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200ml śmietany kremówki

Sernik na zimno z truskawkami – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj spód sernikowy. Rozpuść masło i pokruszone herbatniki wymieszaj razem. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj masę serową. W misce wymieszaj serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. W osobnym naczyniu rozpuść żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  3. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, a następnie delikatnie wmieszaj ją do masy serowej.
  4. Wyjmij formę z lodówki i wylej na spód sernikowy przygotowaną masę serową. Wstaw z powrotem do lodówki na minimum 4 godziny, aby sernik dobrze stężał.
  5. Przed podaniem umyj i pokrój truskawki na plasterki. Ułóż je na wierzchu sernika na zimno z truskawkami.
  6. Sernik na zimno z truskawkami jest gotowy do podania. Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *