Ciasto z truskawkami na zimno

Czas przygotowania:

1 godz. 30 min

Czas gotowania:

0 godz. 00 min

Łączny czas:

1 godz. 30 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Ciasto z truskawkami na zimno – składniki

  • 250g herbatników
  • 100g masła (lub margaryny)
  • 500g truskawek
  • 500ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasto z truskawkami na zimno – przepis krok po kroku

  1. Rozgnieć herbatniki w misce lub blenderze na drobne kawałki.
  2. Stop masło w rondlu lub w kuchence mikrofalowej, a następnie wymieszaj je z rozgniecionymi herbatnikami.
  3. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż jej dno masą z herbatników, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni.
  4. Umieść tortownicę w lodówce na około 30 minut, aby masa zastygła.
  5. W międzyczasie umyj i osusz truskawki, a następnie pokrój je na plasterki.
  6. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na sztywno.
  7. Wyjmij tortownicę z lodówki i nałoż na nią połowę ubitej śmietany.
  8. Rozłóż połowę pokrojonych truskawek na śmietanie.
  9. Powtórz warstwę śmietany i truskawek.
  10. Wstaw ciasto z powrotem do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodziło.
  11. Przed podaniem udekoruj ciasto dodatkowymi truskawkami.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *