Ciasto jogurtowe z truskawkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto jogurtowe z truskawkami – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych na kawałki
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Ciasto jogurtowe z truskawkami – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier.
  2. W innym naczyniu roztrzep jajko, a następnie dodaj jogurt, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aż wszystko się połączy. Nie mieszaj zbyt energicznie, aby ciasto nie stało się gumowate.
  4. Dodaj pokrojone truskawki do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do pieczenia.
  6. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste i sprężyste.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Przed podaniem, opcjonalnie posyp ciasto jogurtowe z truskawkami cukrem pudrem.

Teraz możesz cieszyć się pysznym i wilgotnym ciastem jogurtowym z truskawkami.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *