Sernik na zimno z serka mascarpone

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

4 godz. 00 min

Łączny czas:

4 godz. 20 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Dzisiaj, chciałabym Wam przedstawić przepis na sernik na zimno z serka mascarpone. To delikatne, kremowe i niezwykle smaczne ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości.

Sernik na zimno z serka mascarpone – składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników (lub innych podobnych)
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub nasionka z jednej laski wanilii)

Dodatkowo:

  • owoce na wierzch (np. maliny, jagody, truskawki)
  • galaretka do przykrycia owoców (opcjonalnie)

Sernik na zimno z serka mascarpone – przepis krok po kroku:

  1. Na początku przygotuj spód do naszego sernika. Ciastka rozkrusz na drobno (możesz to zrobić w blenderze), a następnie połącz z roztopionym masłem. Wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty wyściełaj masą ciasteczkową, dobrze ją ugniatając. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  2. W misce połącz serek mascarpone, śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie połącz z masą serową. Wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Na schłodzonym spodzie rozprowadź masę serową. Wyrównaj jej powierzchnię.
  5. Sernik na zimno z serka mascarpone wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  6. Przed podaniem wyłóż na wierzch owoce. Możesz je dodatkowo zalać galaretką.
4.3/5 - (25 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *