Sernik na zimno z serka mascarpone
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
4 godz. 00 min
Łączny czas:
4 godz. 20 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Dzisiaj, chciałabym Wam przedstawić przepis na sernik na zimno z serka mascarpone. To delikatne, kremowe i niezwykle smaczne ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości.
Sernik na zimno z serka mascarpone – składniki:
Spód:
- 200 g herbatników (lub innych podobnych)
- 100 g masła
Masa serowa:
- 500 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub nasionka z jednej laski wanilii)
Dodatkowo:
- owoce na wierzch (np. maliny, jagody, truskawki)
- galaretka do przykrycia owoców (opcjonalnie)
Sernik na zimno z serka mascarpone – przepis krok po kroku:
- Na początku przygotuj spód do naszego sernika. Ciastka rozkrusz na drobno (możesz to zrobić w blenderze), a następnie połącz z roztopionym masłem. Wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty wyściełaj masą ciasteczkową, dobrze ją ugniatając. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- W misce połącz serek mascarpone, śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie połącz z masą serową. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Na schłodzonym spodzie rozprowadź masę serową. Wyrównaj jej powierzchnię.
- Sernik na zimno z serka mascarpone wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem wyłóż na wierzch owoce. Możesz je dodatkowo zalać galaretką.