Sernik na zimno z agrestem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sernik na zimno z agrestem to pyszne i orzeźwiające danie idealne na letnie dni. Kombinacja kremowego sera i kwaśnego agrestu sprawia, że ten sernik jest nie tylko smaczny, ale także lekki i orzeźwiający. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste, a efekt końcowy zachwyci każdego.

Sernik na zimno z agrestem – składniki

  • 500g serka mascarpone
  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500g agrestu (można również użyć innych owoców jagodowych)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200ml śmietany kremówki

Sernik na zimno z agrestem – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj spód sernikowy. Rozpuść masło i pokruszone herbatniki wymieszaj razem. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź po dnie. Włóż do lodówki, aby spód stwardniał.
  2. W misce wymieszaj ser mascarpone, cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu rozpuść żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody, a następnie dodaj do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
  3. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, a następnie delikatnie wmieszaj ją do masy serowej.
  4. Agrest umyj i osusz. Jeśli używasz innych owoców jagodowych, również je umyj i osusz. Owoce podziel na połówki lub cząstki.
  5. Na stwardniałym spodzie sernikowym ułóż równą warstwę agrestu. Następnie wylej na niego masę serową.
  6. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby stężał.
  7. Przed podaniem udekoruj sernik na zimno z agrestem dodatkowymi kawałkami agrestu lub innymi owocami jagodowymi.

Teraz możesz cieszyć się pysznym i orzeźwiającym sernikiem na zimno z agrestem. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *