Sernik na zimno z brzoskwiniami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sernik na zimno z brzoskwiniami – składniki

  • 500g serka mascarpone
  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń (można również użyć świeżych)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200ml śmietany kremówki

Sernik na zimno z brzoskwiniami – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj spód sernikowy. Rozpuść masło i pokruszone herbatniki wymieszaj razem. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw do lodówki, aby stężał.
  2. W międzyczasie przygotuj masę serową. W misce wymieszaj ser mascarpone, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i ostudź.
  4. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  5. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
  6. Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
  7. Na spodzie herbatnikowym ułóż pokrojone brzoskwinie.
  8. Na brzoskwinie wylej masę serową, równomiernie rozprowadzając.
  9. Wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał.
  10. Przed podaniem udekoruj sernik na zimno z brzoskwiniami świeżymi brzoskwiniami lub bitą śmietaną.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *