Smażone brokuły z czosnkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Brokuły z czosnkiem czyli wspaniały dodatek lub prosta przystawka w lekko azjatyckim stylu. Brokuły bowiem oprócz czosnku zawierają chilli, a skąpane są w lekko zawiesistej otoczce z mąki ziemniaczanej. Pamiętajcie, aby nie gotować brokułów zbyt długo – bo stracą kolor i cenne witaminy.
Smażone brokuły z czosnkiem – składniki
- Świeży brokuł
- 4-5 ząbków czosnku
- pół chili
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50-70 gramów masła
- sól, pieprz
Smażone brokuły z czosnkiem – przepis
- Brokuła należy dokładnie umyć i podzielić na różyczki równej wielkości. Czasem dodaję również obrany i pokrojony głąb (łodygę) brokuła. Warzywo należy wrzucić do osolonej wody na około 2 minuty, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą – w ten sposób brokuły zachowają piękny zielony kolor. Taką metodę przygotowywania warzyw nazywamy blanszowaniem.
- W woku lub na dużej patelni rozpuszczamy na małym ogniu masło i dodajemy drobno posiekany czosnek i chili i smażymy przez około 1-2 minuty uważając, żeby czosnek się nie przypalił (ogień nie może być zbyt duży). Następnie dodajemy blanszowane brokuły, solimy i podsmażamy całość około 1-2 minuty.
- W połowie kubka zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszając, żeby nie było grudek. Wlewamy mąkę z wodą na patelnie, mieszamy i gotujemy całość aż uzyskamy kisielowaty sos, który dokładnie oblepi wszystkie brokuły z czosnkiem i chilli. Podajemy na ciepło jako dodatek do innych dań kuchni azjatyckiej lub jako pożywną przekąskę.