Zasmażka – jak ją zrobić? Jedyny, właściwy przepis!
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Składniki na zasmażkę
- 50 gramów masła
- 2 łyżki mąki
- bulion, rosół lub woda – 200 – 300 ml
Zasmażka – przepis
- Na patelni rozpuszczamy masło na wolnym ogniu, tak żeby się nie paliło.
- Dosypujemy mąkę i mieszamy dokładnie. Smażymy rozcierając dokładnie grudki do uzyskania jednolitej pasty.
- W zależności od koloru sosu jaki chcemy uzyskać smażymy od 1 do 3 minut ciągle mieszając. Im dłużej będziemy smażyć tym zasmażka uzyska ciemniejszy kolor i bardziej wyraźny smak.
- Na koniec dolewamy wywar lub inny płyn, który będzie bazą do sosu. Łączymy całość, rozcieramy ewentualne grudki i gotujemy całość kilka minut.