Zasmażka – jak ją zrobić? Jedyny, właściwy przepis!

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Składniki na zasmażkę

  • 50 gramów masła
  • 2 łyżki mąki
  • bulion, rosół lub woda – 200 – 300 ml

Zasmażka – przepis

  • Na patelni rozpuszczamy masło na wolnym ogniu, tak żeby się nie paliło.
  • Dosypujemy mąkę i mieszamy dokładnie. Smażymy rozcierając dokładnie grudki do uzyskania jednolitej pasty.
  • W zależności od koloru sosu jaki chcemy uzyskać smażymy od 1 do 3 minut ciągle mieszając. Im dłużej będziemy smażyć tym zasmażka uzyska ciemniejszy kolor i bardziej wyraźny smak.
  • Na koniec dolewamy wywar lub inny płyn, który będzie bazą do sosu. Łączymy całość, rozcieramy ewentualne grudki i gotujemy całość kilka minut.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *