Lane kluski – jak je zrobić?

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Bardzo smaczne, delikatne i proste w przygotowaniu lane kluski to dodatek do np. rosołu, zupy pomidorowej oraz do mleka (zupy mlecznej znienawidzonej przeze mnie). W środy nie chodziłam do przedszkola, bo na śniadanie była zupa mleczna ha, ha, ha. Zostawałam w domu z dziadkiem i nic nie jedliśmy, bo dziadek też był niejadkiem ha, ha, ha.

Lane kluski – składniki

  • dwa jajka
  • pięć czubatych łyżek mąki pszennej
  • trzy łyżki wody
  • szczypta soli

Lane kluski – przepis

  1. Aby konsystencja klusek lanych była lejąca należy najpierw wbić do miksera jajka, miksować je potem wlać wodę, następnie dosypywać mąkę stale miksując, nie zapominając o soli. Jeśli chcecie szybko zrobić kluski bez brudzenia miksera – możecie też wymieszać energicznie składniki w kubku.
  2. Jeżeli Waszym zdaniem ciasto jest za gęste dolewamy wody, jeżeli za rzadkie dosypujemy mąki.
  3. Do gotującej się wody w dużym garnku wlewamy cienkim strumieniem ciasto.
  4. Można to robić przez lejek, lać z worka z odciętym rogiem albo bezpośrednio z miksera wlewać.
  5. Kiedy całość ciasta wlejemy, lekko mieszamy kluski, delikatnie pomagamy wypłynąć im na powierzchnię.
  6. Gdy kluski już wypłyną, a woda ponownie zacznie wrzeć wtedy odcedzamy kluski (nie przelewamy zimną wodą).
  7. Można kluski gotować wlewając bezpośrednio do rosołu lub zupy pomidorowej, ale to ryzykowne dla niewprawionych (rosół może zmętnieć).

 Lane kluski podajemy:

  • w rosole
  • w zupie pomidorowej
  • w zupie jarzynowej
  • z sosem pomidorowym
  • na słodko z cynamonem
  • z owocami i cukrem
  • na mleku

Lane kluski są smaczniejsze od wielu makaronów, szybko je się robi, są delikatne i tanie.

4.7/5 - (11 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2460

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *