Naleśniki z twarogiem na słodko
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Naleśniki z twarogiem to pyszne danie na słodko, które może być również traktowane jako deser. Warto użyć dobrej jakości twarogu i doprawić go cukrem waniliowym, surowym żółtkiem i odrobiną śmietany – dzięki temu nadzienie będzie pyszne i kremowe. Ja zazwyczaj podsmażam ponownie naleśniki z farszem. Do takiego dania doskonale pasuje bita śmietana, krem czekoladowy lub konfitura jako słodka dekoracja. Może być też odrobina cukru pudru lub brzoskwinie z puszki. Pycha.
Naleśniki z twarogiem na słodko – składniki
- jedno jajko
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- szczypta soli
Naleśniki z twarogiem na słodko – składniki na nadzienie
- żółtko
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżka cukru
- 250 gramów twarogu białego półtłustego
- Opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany
Naleśniki z twarogiem na słodko – przepis:
Farsz przygotowujemy zaczynając od połączenia żółtka i cukru oraz cukru waniliowego. Ubijamy całość na rzadki kogel-mogel, dodajemy twaróg i mieszamy dokładnie całość. Jeśli farsz jest za gęsty dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, a następnie mieszamy.
Z podanej ilości składników na farsz powinno wystarczyć na około 6-8 obfitych naleśników. Na przygotowane naleśniki nakładamy farsz i rozsmarowujemy dokładnie na połowie placka. Następnie składamy na pół i jeszcze raz na pół formując kształt ćwiartki koła.
Tak przygotowane naleśniki można jeść na zimno lecz moim zdaniem lepiej smakują przyrumienione z obu stron na patelni z odrobiną masła. Dodatkowo przed podaniem możemy posypać naleśniki cukrem pudrem, śmietaną lub dodać na wierzch sporą ilość konfitury np. truskawkowej.
Mam takie pytanko. Jak zrobić bardziej chrupiące naleśniki?
Może trzeba dodać więcej mleka albo mniej mąki?
należy je podsmażyc już po przygotowaniu bezpośrednio przed podaniem. wrzucic na koniecznie gorący już tłuszcz i podsmażac wedle uznania. jak będzie zimny tłuszcz to naleśnik i farsz naciągną i będą niesmaczne.
Naleśniki z serem, to smak mjego dzieciństwa. Przepis idealny! Zawsze wychodzą dobrze. Dzisiaj na kolacyjkę usmażę wnukom i niech je pamietają, tak, jak ja je pamiętam. Skąd macie takie fajne przepisy? Na zdjeciu, to Wy młodzi. Pozdrawiam i dziękuję.