Ryba smażona – chrupiąca i pyszna
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ryba smażona – najprostszy sposób przyrządzania, ryba jest chrupiąca, soczysta i zawsze wychodzi idealnie.
Świeżą rybę patroszymy, usuwamy łuski przy pomocy noża, następnie myjemy ją i osuszamy. Z filetami nie trzeba tak się „bawić” (wiadomo). Jeśli macie mrożone filety trzeba je najpierw odmrozić – najlepiej pozostawić je na noc w lodówce – powolne rozmrażanie zachowa sprężystą konsytencję ryby.
Ryba smażona – składniki
- oczywiście ryba: dorsz, mintaj, morszczuk, flądra, łosoś czy inna Wasza ulubiona
- mąka pszenna
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ryba smażona – przepis
- Rybę osuszamy, lekko solimy i obtaczamy w mące.
- Na rozgrzany olej, wkładamy, rybę, nie przykrywamy jej (bo nie będzie chrupiąca).
- Rybę smażymy na ostrym ogniu jedną minutę, po minucie płomień zmniejszamy i smażymy dwie minuty. Obracamy rybę i smażymy z drugiej strony, na ostrym ogniu jedną minutę,po minucie płomień zmniejszamy i smażymy dwie minuty.
- Ryba smażona obtoczona tylko mąką zachowuje naturalny smak i aromat.
Dodatek do smażonej ryby
Do smażonej ryby np.dorsza, mintaja i innych białych ryb przygotowuję dużo smażonej cebuli. Cebulę kroję w piórka, wrzucam na gorący olej (ciągle mieszając), kiedy cebula nabierze złotawo-brązowego koloru wlewam do niej gorącej wody i doprawiam vegetą do smaku.
Mieszam i przykrywam pokrywką. Kiedy cebula jest wystarczająco miękka, zagęszczam odrobiną mąki, a na sam koniec dodaję kilka kropel octu (można soku z cytryny, lub kwasku cytrynowego).
Ziemniaki, ryba smażona oraz cebulka to bardzo smaczna potrawa dla wszystkich, na każdą porę roku i na każdą okazję.
Radzę wszystkim spróbować; smacznie, szybko, tanio i co najważniejsze zdrowo.
Po tak usmażonej rybie każdy czuje sie lekko i najedzony.
Nie potrzeba żadnych surówek, choć kiszona kapusta będzie pasowała jak nic innego.