Koktajl truskawkowy z miodem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Koktajl truskawkowy czyli napój idealny na lato i nie tylko. Truskawki zachwycają nie tylko smakiem, kolorem i pięknym wyglądem, ale też zawartością witamin takich jaki witamina C, PP, zawierają wapń, fosfor i żelazo oraz błonnik. Działają odkwaszająco na organizm – dzięki odkwaszaniu jesteśmy bardziej odporni na choroby, zdrowsi i lepiej się czujemy. Koktajl z truskawek doskonale gasi pragnienie w upały, zimą można użyć mrożonych truskawek i zachwycać się wspominaniem smaku lata.
Koktajl truskawkowy z miodem – składniki
1/2 kg truskawek świeżych lub mrożonych
1/2 litra jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
pół szklanki mleka
4 łyżki miodu do posłodzenia koktajlu (oczywiście można też użyć cukru, ale z miodem będzie zdrowiej)
Listki mięty lub szałwii do ozdoby
Koktajl truskawkowy z miodem – przepis
- Truskawki wrzucić do robota kuchennego – jeśli chcecie uzyskać gęsty, orzeźwiający napój możecie truskawki zamrozić – taki koktajl jest idealny na upały.
- Zalać owoce pół litrowym jogurtem i odrobiną mleka – maksymalnie 1/2 szklanki.
- Zmiksować na gładką masę – w razie potrzeby (w zależności od tego jaką gęstość koktajlu wolicie można dolać mleka lub dosypać owoców).
- Dodać do smaku kilka łyżek miodu (procedura ta też zależy od tego czy truskawki są słodkie czy wręcz odwrotnie – próbujcie więc i doprawcie koktajl idealnie).
- Pozostaje już tylko znalezienie pięknego kieliszka, wlanie napoju i udekorowanie go np. listkiem mięty. Mój przepis jest najprostszy z możliwych, ale gwarantuje, że smak Was zachwyci.