Kompot z rabarbaru

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kompot z rabarbaru czyli co pić w upały. Sezon na rabarbar nie trwa długo, więc warto choć raz ugotować ten pyszny, słodko-kwaśny kompot. Kupując rabarbar – wybierajcie te bardziej różowe osobniki – są dojrzałe i słodsze, jeśli rabarbar w ogóle można nazwać słodkim – to raczej kwaśne warzywo, które nadaje się też do ciast.

Sekretem kompotu rabarbarowego, który wczoraj zdradziła mi moja mama jest cukier waniliowy – dodaje magii kompotowi z rabarbaru.

Kompot z rabarbaru – składniki

  • Pęczek rabarbaru – około kilograma
  • pół szklanki cukru
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 1,5 litra wody
  • plaster buraka jeśli kompot będzie za blady (mały trik na zaróżowienie kompotu)

Kompot rabarbarowy – przepis

  1. Rabarbar porządnie umyć i odkroić części liściaste, których się nie używa. Następnie można obrać rabarbar – jeśli chcecie wyjadać jego kawałki z kompotu, jeśli wolicie kompot pić – ta operacja nie jest konieczna. Zalać pokrojony w dwu centymetrowe plastry rabarbar wodą i zagotować. Następnie dodać cukru do smaku – ja wolę kompoty orzeźwiające i mało słodkie i wystarcza mi 1/3 szklanki cukru oraz torebka cukru waniliowego, który podkreśla smak całego kompotu i powoduje, że zapach błogich wakacji zaczyna unosić się w całym domu.
  2. Jeśli Wasz kompot jest za blady – zielonkawy a nie różowy, wrzućcie doń cieniutki plaster buraka, przyprawi on kompot rabarbarowy o rumieniec – nie martwcie się przy takiej małej ilości buraka nie będzie czuć jego smaku.
  3. Schłódźcie kompot, serwujcie z lodem i łyżeczką do podjadania.
kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru
3.9/5 - (15 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *