Kompot z rabarbaru z jabłkami i miętą

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Kompot z rabarbaru z jabłkami i miętą – składniki

  • 500g rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 1 litr wody
  • 1/2 szklanki cukru (można użyć miodu jako alternatywy)
  • kilka listków mięty

Kompot z rabarbaru z jabłkami i miętą – przepis krok po kroku

  1. Obierz rabarbar i pokrój go na kawałki.
  2. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę.
  4. Dodaj rabarbar, jabłka i cukier (lub miód) do wrzącej wody.
  5. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż rabarbar i jabłka zmiękną.
  6. Na koniec dodaj listki mięty i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
  7. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw kompot do ostygnięcia.
  8. Przelej kompot do słoików lub dzbanków i schłódź w lodówce przed podaniem.

Teraz możesz cieszyć się pysznym Kompotem z rabarbaru z jabłkami i miętą! Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *